Почетна » Воћари из Тополе крче вишње – сезона пропала

Воћари из Тополе крче вишње – сезона пропала

од admin
0 коментар

 

Воћарима је за овогодишњи род вишања, уместо обећаних 60 динара по килограму, понуђена откупна цена од 45 за прву и 25 динара за другу класу. За њих је, кажу, ово “сценарио” који се понавља из године у годину, па сваке сезоне гледају како на њиховом зноју зарађују хладњачари, а њима једва остане за покривање уложених трошкова.

Покушали су воћари и протестом да скрену пажњу на своје проблеме, али како су претње биле једине реакције надлежних, обуставили су свој бунт после четири дана. Вратили су се у воћњаке и њиве како би спасавали другу летину, јер је за њих, наглашавају, сезона вишања “скроз изгубљена”.

 

Већина је одлучила да комплетан род остави на стаблима, а међу њима је и млади пољопривредник Марко Николић (33) који под вишњом има 50 ари.

“Берба би била чист губитак и чист трошак, због тога остављам све на стаблима”, револтирано каже овај млади воћар, који је одлучио да остане на селу.

Објашњава да са ценом од 25 динара колико хладњачари нуде за вишњу друге класе не могу да покрију основне трошкове производње, а уколико би организовали бербу, дневнице берача би морали да плаћају из “свог џепа”, а не од рода који предају хладњачарима.

 

“Министарство пољопривреде је некако израчунало да је произвођачка цена за килограм вишње 18 динара, а дневница берача се креће од 20 до 25 динара. Када све то саберем, немам никакву рачуницу за бербу, мањи ми је трошак да све оставим овако како јесте”, каже Марко, додајући да хладњачари “бирају” које ће воће узети и да већи део рода откупљују по цени друге класе, која је 25 динара по килограму.

Почетком бербе, прича он, појединим воћарима из околине Тополе, хладњачари су враћали камионе пуне вишања без икаквог објашњења. Такав “уцењивачки однос”, наводи, додатно га је мотивисао да ове године свесно остави необране вишње.

“Хладњачари зарађују на нама, сви смо тога свесни. И ранијих година је било и града и суше, али је воће увек откупљено. Сада нисмо добили никаква конкретна објашњења, зашто су људима враћене вишње. Једноставно, вишња је ове године и поред свих непогода родила можда и више него што треба, зато је сада вероватно и настао овај проблем са ценом и откупом”, наводи Марко.

Воћари из револта крче вишње

У подрудничким воћњацима у околини Тополе, према процени воћара, обрано је тек око 20 одсто засада под вишњама, а за бербу се одлучују углавном они који имају услове за механичке тресаче и који не морају да ангажују бераче. Оцењују да ће сезона бербе трајати још неколико дана, а после тога вишње ће почети да губе свој квалитет.

“Све што не буде обрано у наредна два три дана, природно ће пропасти. Вишње почињу да дехидрирају, а после тога више нису ни за откуп, тако да ће остати на стаблима”, објашњава Марко, додајући да ће овогодишња ситуација са откупом утицати и на род наредне годину, јер ће плодови који остану изазвати болести и сушење грана.

Један воћар из Овсишта код Тополе, који није желео да му спомињемо име, нашем порталу је доставио снимак посечених вишања. Он каже да се на овај радикалан потез одлучио, јер му је “преко главе” да сваке године буде жртва “уцењивачких лобија” и да страхује да ли ће од вишања имати само губитак.

 

Млади воћар Марко Николић за тако радикалне потезе има разумевања, јер верује да сваки пољопривредник који се одлучи за сечу стабала сигурно има “дебео разлог”.

“Јесте то грех према воћу, али не може човек дугорочно ни да иде против себе. Потребно је бар пет година да би једна воћка почела да рађа, ми је негујемо од гранчице, па све док не постане стабло. Велики је то труд, али ако из године у годину имате само губитак, онда је сав труд узалудан”, каже Марко, пун разумевања за свог комшију који је посекао воћњак.

Он додаје да је сезона вишања “изгубљена” и да су се узгајивачи већ окренули према другом воћу, за које такође страхују да ли ће откупна цена бити задовољавајућа. Сматра да је ситуација са вишњама, као првим воћем од којег у сезони очекују зараду, само показатељ да их и за предстојећу бербу нектарине, шљива и јабука, очекује иста мука. Због тога је позвао надлежне да имају више разумевања према пољопривредницима.

 

“Ако смо изгубили ову вишњу, не мора тако да буде и са другим воћем. И ми треба да зарађујемо и живимо од нечега, нисмо ми грађани ‘друге класе’. Иако смо на селу, породични смо људи и имамо потребе као и сви остали”, закључио је Марко.

Подсећамо, воћарима из Тополе, пре месец дана, министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао је загарантовану откупну цену вишања од 60 динара по килограму. Откупна сезона донела је нови ценовник, а министар се после тога више није оглашавао. Пољопривредници из Тополе организовали су протест и блокаду пута, али су уместо позива на дијалог, добили упозорења да ће им због блокаде пута бити уручене прекршајне пријаве.

После четири дана, воћари су обуставили протест, али најављују оснивање удружења, преко кога ће све заједничке ставове и захтеве упућивати званичним институцијама.

Александар Петровић    Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар