Почетна » Вучић даје повишице месец дана раније да би плата стигла 500 евра

Вучић даје повишице месец дана раније да би плата стигла 500 евра

од admin
0 коментар

 

Учестале прозивке у јавности због неиспуњеног обећања, сада како се избори примичу, прете да угрозе рејтинг владајуће гарнитуре, па је председник, иако то баш и није у његовој надлежности, преломио: Већ од новембра зараде око 38.000 медицинских сестара и техничара биће подигнуте за око 15 одсто, нешто мања повишица ће уследити и лекарима, али и читавом јавном сектору. Таман довољно да се та зарада исплати у децембру и да погура просек за тај месец како би достигао психолошку границу од 500 евра.

– Целе ове године просек зарада креће се у распону од 465 до 470 евра, и ово повећање, ако се исплати у децембру када се и иначе деле веће плате, чак и део планираних примања за јануар, сигурно је да ће омогућити циљани просек од 500 или 510 евра. Додатна погодност је што ће статистика само за тај месец повећање да евидентира у фебруару наредне године, таман лепо пред изборе – каже за Данас професор Економског факултета Милојко Арсић.

Он каже да неће бити већих проблема у буџету због таквог издатка, вероватно је да ће бити урађен неки мали ребаланс али је државна каса већ у суфициту и моћи ће да поднесе тај расход. Терет који се преноси за наредну годину такође неће бити проблем, јер би ризик постојао уколико нека већа криза погоди Европу, али то се не очекује.

– Ми још не знамо колико ће тај раст зарада укупно да износи, претпоставља се пет до шест одсто, јер смо већ имали нека повећања, а надам се да држава неће сав простор да искористи за плате, јер би у том случају биле смањене инвестиције. Проблем је што су и зараде у приватном сектору порасле за неких десетак одсто а ни то, као ни код јавног сектора, није резултат раста производње и продуктивности. Код приватника је, на пример, то последица промена на тржишту рада, недостају радници, превише људи одлази у иностранство. Та диспропорција између увећања плата и привредног раста може озбиљно да угрози нашу конкурентност, а у комбинацији са вештачки одржаваним курсом динара, резултираће додатним растом спољнотрговинског дефицита – објашњава Арсић.

И професорка на истом факултету Дана Поповић верује да ће просек зарада у децембру добацити 500 евра, јер нема владе на свету која не прави уступке пред изборе и зато ниједну власт не треба оцењивати према потезима у предизборном периоду.

– Вучић је донео политичку одлуку да је баш медицинском особљу потребно толико повећање. Али, остаје проблем што је раст плата далеко већи од раста БДП-а који једва достиже три одсто. По томе се мери да ли је влада одговорна или не. Јасно је ако се повећавају зараде при тако ниском расту, нешто друго ће бити у паду, да ли су то инвестиције или опремање болница или нешто друго, главно да је на дуги рок таква политика штетна – каже Поповић.

Она наглашава да се повећања односе само на јавни сектор док се приватном не намеће, њихове су зараде и сада мање, износе у просеку око 350, али он за власт није битан.

– Тиме што је у државном сектору већи раст плата, власт поручује грађанима и привредницима: Учланите се у СНС, пређите у државни сектор. То им, дакле, у кампањи иде у прилог – закључује професорка Поповић.

А пензионерима помоћ

Вучић је најавио боље дане и за пензионере. Њима ће до краја године, без обзира на висину примања, доделити помоћ од по 5.000 динара док ће повећање уследити од наредне године. Иначе, пензионери после усвајања последњег закона не могу да предвиде промене у примањима, јер оне зависе од стања у буџету, односно од одлуке власти. Ипак, најављене су измене и Милојко Арсић каже да је добро то што ће се индексација радити према швајцарском моделу, чиме ће коначно бити уведен ред у исплату пензија.

 М. Н. Стевановић   Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар