Почетна » Вучић: Повећање плата – просвети 4, здравству 3, војсци и полицији два одсто, ако је просветарима мало 7.000 динара – нека врате

Вучић: Повећање плата – просвети 4, здравству 3, војсци и полицији два одсто, ако је просветарима мало 7.000 динара – нека врате

од admin
0 коментар

Премијер најавио повећање плата учитељима и наставницима у основним и средњим школама за четири одсто, за запослене у здравству од три одсто, а универзитетским професорима и запосленима у војсци и полицији од два одсто

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић најавио је данас повећање плата учитељима и наставницима у основним и средњим школама за четири одсто, за запослене у здравству од три одсто, а универзитетским професорима и запосленима у војсци и полицији од два одсто. Пензије ће, како је рекао, бити линеарно бити повећане за 1,25 одсто.

Повећање плате за три одсто добиће и запослени у установама социјалне заштите. Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима није предвиђено повећање плата. Оптерећење за буџет је далеко веће за повећање пензија, него плата, рекао је Вучић.

Образлажући повећања, премијер је рекао да је толико простора омогућено успешним спровођењем реформи, да се у овом тренутку није могло више, али да се он нађе да ће грађани, посебно у просвети и здравству, осетити бар неки бољитак, у чему ће им, како је навео, делом помоћи и одлука о томе да се претплата за РТС три пута смањи у односу на предложени износ.

Повећање плата и пензија није мало

Вучић је оценио да повећање пензија и плата није мало, указујући да је за само годину дана од почетка реформског програма влада успела да издејствује повећања, те да је то значајан успех.

„Не слажем се да су то мала повећања и нећу да се слажем са онима који се додворавају људима и мисле да може да буде и више. Не мислим да је 4 одсто мало, за само годину дана од како смо почели да спроводимо програм штедње. Мислим да је то озбиљан и значајан успех“, приметио је премијер.

Повећање пензија је, како је нагласио, на конференцији за штампу, скромно је али стабилно.

Вучић је истакао да се слаже да су пензионери зарадили своје пензије и да су нам много тога оставили, али је неко кој је владао пре то уништио.

„Ми данас 50 одсто пензија исплаћујемо из буџета, а не из ПИО фонда, јер су неки појели оно што су зарадили пензионери“, подсетио је.

Премијер је истакао да је потребно да се разуме да морамо да имамо стабилну економију да можемо да исплаћујемо пензије, а ми већ почињемо и да их увећавамо. Према речима Вучића, ако успемо на такав начин да се понашамо даље већ следеће године ћемо моћи да кажемо да опипљиво живимо боље.

„Данас грађани не живе лошије него пре годину дана. Плате у Србији на крају 2015. ће бити веће него на крају 2014“, приметио је Вучић и додао да је у укупном платном фонду приватни сектор надоместио јавни, што га посебно радује, али да је забринут због даљег високог процента сиве економије, за чије сузбијање је потребна подршка грађана.

Држава је, како је навео, ушла у велике инвестиције, а као важну ствар је навео обнову свих школа.

За РТС и РТВ новац од акциза, а претплата 150 динара

Премијер је изјавио да ће РТС и РТВ бити финансиране са четири милијраде динара од повећања акциза на гориво, а да претплата неће бити виша од 150 динара. Премијер је на прес конференцији рекао да је ММФ са тим био потпуно сагласан. Вучић је рекао да ће држава дати за те две телевизије четири милијарде динара и да је то урађено тако да грађани не би морали да плаћају велики новац за јавни сервис на име претплате.

Два су разлога за такву одлуку, рекао је премијер: први, да се онима који су редовне платише, а пре свега пензионери, не деси да повећање које ће уследити од првог јануара следеће године дају у целини или већим делом за претплату, а други је тај да се поставља питање колика би наплата уопсте била уколико би претплата за јавни сервис била велика.

Вуцић је додао да би била велика штета да национални сервис нестане, као што сматра и да је била штета што нико није био заинтересован за Танјуг, али да је мало ко заиста бринуо за националну агенцију, већ су имали друге мотиве:

„Као што сте видели, Танјуг је вредео онолико колико је требало да се пљуне влада, а нико други се није бркнуо у џеп ни динар да издвоји и да каже ево ја ћу да дам нешто да би Танјуг опстао, или било шта друго“, приметио је Вучић.

Коме је мало једнократна помоћ 7.000 динара – нек врати

Просветним радницима, поред повећања плата за четири одсто од 1. јануара 2016. (у основним и средњем образовању), следује и једнократна помоћ од 7.000 динара, најавио је данас премијер Александар Вучић. Он је рекао да је разговарао са репрезентативним синдикатима и приметио да, иако су неки рекли да је то ситница и да ће одрећи такве помоћи, то није ситница, јер реч је о 140.000 људи и за буџет је то 1,7 милијарди динара.

„Ако је за неког то ситница, молим вас дајте нам ту ситницу, вратите у буџет, бићемо вам захвални“, поручио је Вучић.

Рекао је и да су одмах стигли и захтеви других сектора, да су људи из здравства такође били заинтересовани за једнократну помоћ од 7.000 динара, али да овог пута то није било могуће.

Телеком продајемо само ако добијемо добру цену

Премијер је рекао да ће Телеком бити продат ако будемо могли да добијемо добру цену, а за протесте с тим у вези рекао је да има разумевање, али да мора да брине о Србији.

„Ако будемо могли да продамо Телеком по доброј цени ми ћемо га продати, ако не будемо могли добити добру цену нећемо га продати“, истакао је он.

Вучић је казао да што се тиче протеста запослених у Телекому и свих других протеста, сваког дана чује људе који се с правом и без довољно аргумената буне, траже и желе више. На протесту Телекома, према његовим речима, био је велики број људи, 2.820, а међу њима и многи председници месних одбора СНС, као и чланови странке. Премијер је рекао да их разуме, као и све учеснике других протеста, али да то показује још једну нашу особину, а то је да бисмо желели да се комшија промени, а код нас све да остане по старом.

Танјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар