Почетна » За два месеца агенције превариле хиљаде путника

За два месеца агенције превариле хиљаде путника

од admin
0 коментар

За мање од два месеца на хиљаде људи у Србији је преварено – или су остали без авионских карти или без целог летовања које им је у случају САБ травела отказано неколико сати пред полазак или у случају чачанског Јазз травела сат времена по поласку на летовање у Грчку.

Последњи у низу је случај ученика Девете београдске гимназије и још неких школа који су пре неколико дана отпутовали на одмор у шпански Љорет де Мар и цео дан провели у лобију хотела јер им организатор пута агенција Б2Р није уплатила смештај. Дан агоније и преговора да ли ђаке треба вратити кући или не завршен је тако што је организатор новац уплатио, те су ђаци, ипак, остали у Шпанији.

Помоћница министра у Министарству туризма Вера Божић Трефалт каже за Данас да је инспекција поднела предлог да се агенцији Б2Р одузме лиценца, али и да ће се о даљим поступцима и кривичној пријави више знати тек када се деца врате са одмора у петак.

– Њих 106 је смештено у хотелу Самба и чекамо да се врате у петак. Био је стравичан проблем, јер се десило да не могу да уђу у собе зато што хотел није плаћен. Део деце је хтео да се врати, део није, професори и директори се нису јављали на телефоне. У међувремену десило се да је организатор уплатио смештај – истиче Божић Трефалт. О кривичној пријави више ће се знати, како каже, када се врате деца са одмора и сагледају и прикупе све чињенице.

Клупко превара почело је да се одмотава пред почетак летње сезоне са Флy флy травелом који је кубурећи са нагомиланим дуговима затворио све пословнице па преименовао фирму у Кофер турс остављајући путнике без купљених авионских карти. Министарство је у овом случају завршило свој посао, МУП и Пореска раде на томе, а Вера Божић Трефалт каже да постоји договор да свако ко је био организатор путовања преузме на себе одговорност и исплати путнике које је ова агенција оштетила.

Највеће изненађење, међутим, била је агенција САБ травел, која је 22. јуна само три сата пред полазак за Грчку стотинама путника отказала летовање. Овим су били затечени и у Националној асоцијацији туристичких агенција (YУТА), јер је агенција САБ травел била њихов члан.

Иако је власник ове агенције Стеван Буђић поручио путницима да ће обештетити све макар и из своје личне имовине, то се није десило. Тако власници готово 2.300 уговора за летовање са овом агенцијом морају да потраже новац за свој пропали аранжман на други начин. YУТА је прошлог понедељка почела да прикупља захтеве оштећених путника.

– Рок за подношење пријава у случају САБ травела је до 23. августа. Оно што је битно јесте да сви треба да се пријаве и да те пријаве морају да буду уредне – напомиње Божић Трефалт.

У случају САБ-а полиса осигурања покрива 300.000 евра, што није довољно да се обештете сви путници.

– Оно што је сигурно сада јесте да ће се пооштрити закон и правила како би се путници што боље осигурали и заштитили. Већ је стигао предлог YУТА о томе како треба подићи осигурање, депозит – рекла је она за Данас.

О превари чачанске агенције Јазз травел, која је пре две недеље саопштила на свом сајту да „престаје са радом“, Божић Трефалт каже да је инспекција утврдила да је ова агенција била солвентна у тренутку када је престала са радом.

– Јазз травелу из Чачка је одузета лиценца. Утврђено је да је агенција била солвентна и ти путници који су оштећени, а њих је 742, мораће да буду обештећени. Мислим да ту неће бити великих проблема јер није као у случају САБ-а прекорачена цифра од 300.000 евра колико покрива осигурање – напомиње помоћница министра.

И док се власник чачанске агенције после преваре одмах сам пријавио полицији, власник суботичке агенције Сун анд Сеа, с друге стране, то није урадио већ је путнике преварио и напустио Србију. Вера Божић Трефалт напомиње да је у случају ове агенције која је била само субагент до инспекције стигло шест предмета, од чега су три завршена.

„Балкан фан није крив“

У случају обмане 150 путника агенције Балкан фан која је продавала авионске карте за мечеве Светског првенства у фудбалу у Русији, Вера Божић Трефалт каже да се ту не ради о превари и да је ова агенција „елементарни пример како треба пословати“.

– У случају Балкан фан нема преваре, односно утврђено је да су они имали уговор са ино партнером и ту је крива фирма из Русије са којом је закључен уговор и која је њих преварила. Та фирма из Русије није обезбедила карте упркос томе што је уговором била обавезана да то учини. Балкан фан је путницима понудио обештећење и по свим основама су поступили како треба. Тако да није било разлога да против Балкан фана буде покренута било каква процедура – истиче Божић Трефалт.

 

ИЗВОР: www.danas.rs  Љ.БУКВИЋ

Можда ти се свиди

Оставите коментар