Почетна » ЗА И ПРОТИВ Треба ли нам стадион од 150 милиона евра?

ЗА И ПРОТИВ Треба ли нам стадион од 150 милиона евра?

од admin
0 коментар

Да ли је Србији потребнији национални стадион или дечја болница? Да ли је стадион неопходност или луксуз? Је ли његова изградња прека потреба или расипање пара које немамо?

Ова питања су поделила јавност када је премијер Александар Вучић у петак најавио да је Србија спремна да издвоји 150 милиона евра за изградњу стадиона који би примао између 50.000 и 60.000 гледалаца. Заговорници изградње стадиона истичу све предности овог пројекта. Противници пак тврде да се може паметније утрошити 150 милиона евра државних пара. Као пример су на друштвеним мрежама минулог викенда делили слике катастрофалних услова у неколико дечјих болница у Србији.

Модеран

Драган Бјелогрлић, редитељ и члан управе ФК Партизан, сматра да држава треба да крене у овакав пројекат, па чак нуди и модел.
– Стадиони Звезде и Партизана су државни. То држава треба да узме у замену да направи нови, модеран национални стадион на коме би играли наизменично ови клубови и национални тим. Ако садашњи стадиони уђу у приватизацију клубова, нови власници ће продати атрактивне локације и на новима направити нове стадионе. Зато је боље да то уради држава – каже Бјелогрлић.

Бјелогрлић се слаже да су болнице и вртићи важни, али додаје да би по његовом моделу “држава чак била у плусу и не би трошила новац пореских обвезника”.

Чист луксуз

Редитељ Горчин Стојановић пак у овоме види чисти луксуз.

– Ако сте сиромашни, не купујете лепу слику у скупом раму. Гледате да вам кров не прокишњава и да вам не буде хладно. Ово је чист и непотребан луксуз, осим ако није у част одигравања неке утакмице између фудбалских репрезентација УАЕ и Србије – саркастичан је Стојановић

Стојановић је категоричан да су “здравство, школство и култура области у које држава мора неповратно да улаже”. На примедбу да би градња стадиона упослила људе, узвраћа да је реч о јавним радовима који се могу спровести и у “Клиничком центру или у опери у Нишу, на железничкој инфраструктури…”

– Ми како заиграмо фудбал, то заличи на бруку. Да ли ће та брука бити мања ако се игра на гламурозном стадиону или ће бити још видљивија и гламурознија? – пита Стојановић.

Сан и визија

Зоран Бабић, шеф посланика СНС, верује да би нови стадион омогућио да се Србија кандидује за организацију европских и светских првенстава. Он тврди да ће се увек наћи критичари такве идеје.

– Када бисмо изградили болнице, они би питали шта је са вртићима. Ако бисмо изградили вртиће, они би нашли нешто треће… Непходно је имати сан и визију, а председник Владе има и сан и визију Србије као стабилне и уређене земље, па зашто не и са националним стадионом? – каже Бабић.

Томислав Караџић, председник ФСС, очекивано је за изградњу стадиона, за шта је, како каже, потребно око 250 милиона евра. Он верује да је то “сјајна идеја” о којој ће више моћи да каже за десетак дана, када се врати из седишта УЕФА. На критике да је тај новац боље искористити за обнову дечјих болница, први човек ФСС узвраћа:

– Ако тако гледате, увек ће нечега фалити, па од стадиона неће бити ништа.

Добре стране Националног стадиона
Упослили бисмо домаћу грађевинску индустрију
Могли бисмо да организујемо Европско првенство и финала Лиге шампиона и Лиге Европе
Модернизација спортске инфраструктуре, већа зарада од преноса и спонзора

Шта све може са 150 милиона
2,5 милиона евра кошта изградња вртића у Београду. Србији недостаје 2.500 вртића
200.000 долара коштала је обнова Неурологије и неурофизиолошке лабораторије Института за мајку и дете
250.000 евра коштало је реновирање Дечјег одељења Очне клинике КЦС

Стадион на обали Дунава?
Као могуће локације националног стадиона ФСС је раније најављивао да ће инвеститорима бити понуђене оне на којима су сада стадиони Црвене звезде, Партизана и Рада. Навођене су још четири локације: око спортског центра у Старој Пазови, иза Алтине на месту где се спајају аутопутеви Београд-Загреб и Београд – Нови Сад, иза блока 45, као и лука Београд.

Марко Р. Петровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар