Почетна » За свињски бут ћемо чекати у редовима, а брашно неће имати ко да произведе

За свињски бут ћемо чекати у редовима, а брашно неће имати ко да произведе

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије продужила је Уредбу о ограничењу животних намирница и у наредних 60 дана, чиме ће наставити да купује социјални мир и да се бори против растуће инфлације. Док се једни радују, а други размишљају шта нам следи за месеца, прве ефекте ћемо видети већ кроз неколико дана – за свињски бут ћемо чекати у редовима, а брашно можда више неће имати ко да нам произведе.

На јучерашњој седници Владе донета је одлука да се продужи Уредба о ограничењу цена основних намирница, чиме ће држава наставити административно да ограничава цену производа у продавницама у земљи.

Одлука се односи на шећер кристал у паковању од једног килограма, брашно тип Т- 400 глатко у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, свињско месо (бут).

Иако се тиме штите они сиромашнији, а куповна моћ привремено одржава на прихватљивом нивоу, овакве одлуке ће имати дугорочне последице и њих ће потрошачи директно осетити веома брзо.

Зоран Матијевић из индустрије меса „Матијевић“ каже да је цена свињског бута барем 15 одсто испод тржишне, а да ће оваквом политиком потрошачи морати да поране по месо јер га „после 12 вероватно неће бити“.

„Губитак је подношљив, али је велики изазов како ће се то рефлектовати у наредном периоду. Цена свиња је почела да расте и оваква цена не може бити прихватљива у још неком периоду. Уколико мере потрају и у наредним месецима, ми ћемо бити у минусу“, каже наш саговорник.

Упитан како ће се ова мера конкретно рефлектовати на потрошаче у месарама и маркетима, он каже да то значи да ће ујутру бити редова, а поподне несташица.

„Испада да је свињски бут јефтинији од кареа, крменадле и свињске плећке. Имате потражњу за њим, он се прода ујутру и након тога га немате. Формираће се редови где ће људи да стоје и чекају, а друга роба ће остати. Директна последица уредбе је да ће купци вероватно морати да поране јер претпостављам да бута неће бити током дана. Могуће да га до 12 сати неће бити“, закључује наш саговорник.

Пољопривредник Драган Клеут каже за Нова.рс да продужетак уредбе неће донети несташице, јер на сву срећу брашна имамо довољно, али да ће последице по пољопривреднике бити катастрофалне.

„Уредба је нешто што прилично утиче на нас пољопривреднике и преко наших леђа купује социјални мир. Субвенције не добијамо и оваквим деловањем државе можемо само да пропаднемо. Ми ћемо доћи у ситуацију да нећемо моћи да покријемо трошкове производње, па ћемо само моћи банкрот да прогласимо“, прича Клеут за Нова.рс.

Наш саговорник додаје да без обзира на уредбу неће бити несташица брашна и хлеба, јер имамо робе два пута више него што нам је потребно.

„Са друге стране иде жетва, а ми немамо где да складиштимо јер су нам забранили да извозимо наше производе. Роба ће нам се покварити, нећемо имати простор за нов род и поново ће се пољопривреда због тога да испашта“, наглашава пољопривредник.

Клеут каже да су пољопривредици огорчени и нагласио да људи нису свесни да ће одлуком око наставка уредбе директна последица бити цена у жетви.

„Право отрежњење ће бити када буду видели да неће моћи да исплате ни репроматеријал, кад буду остали дужни онима код којих су се задужили. Сељак ће банкротирати докле год држава буде доносила уредбе које су против тржишне цене“, закључује наш саговорник.

Данило Савић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар