Почетна » Закључан катастар закључао свашта – колику штету трпе грађани?

Закључан катастар закључао свашта – колику штету трпе грађани?

Хакерски напад

од Други Пишу
0 коментар

У Србији је од уторка стао промет некретнина. Ниједан посао у вези са непокретностима који захтева увид у катастар не може да се уради – од купопродаје кућа и станова до оставинских расправа и издавања грађевинских дозвола. Разлог је хакерски напад на ИТ инфраструктуру Републичког геодетског завода, због чега је ова институција превентивно закључала цео информациони систем.

Уколико сте на сајту катастра ове недеље покушали да приступите подацима о непокретности, то нисте могли да учините. Веб сајт је привремено закључан, а разлог је хакерски напад. А у катастру се не налазе само подаци о парцелама, зградама, кућама, становима или гаражама..

„У катастру се налазе и подаци о власништву. То је разлог што су на катастар у свом свакодневном раду усмерени и нотари и адвокати. Из тог разлога велики број нотара ових дана не може да ради оверу купопродајних уговора, јер се у катастру уписује промена власништва“, наводи уредница економије на порталу Н1 Даниела Илић Красић.

Све је стало. Не може да се изда грађевинска дозвола, лист о непокретности, потпише уговор о доживотном издржавању или да се обави оставинска расправа. Више од 170 катастарских служби широм Србије не могу да пруже ниједну услугу ни на својим шалтерима.

„То је такође проблем и за банкарски систем, који ради на издавању хипотека, односно издавању хипотекарних кредита и они немају приступ нашим подацима. Републички геодетски завод поседује и архиве у папирном облику, где постоји сва документација“, каже Маја Радовић из РГЗ-а.

Адвокат Родољуб Шабић сматра да је неприхватљива и штетна ситуација у којој грађани и институције данима не могу да користе услуге Геозавода, али и да је збуњујуће објашњење РГЗ-а да је због наводних интензивних хакерских напада информациони систем превентивно закључан.

„Информациони систем РГЗ је врло скупо плаћен и власт га је не тако давно представљала као ‘један од најбољих на свету’ а ова ситуација неизбежно говори о његовој забрињавајућој инфериорности“, изјавио је Шабић.

По Закону о информационој безбедности, ИТ систем катастра спада у комуникационе системе од посебног значаја и то подразумева посебне мере заштите како би се онемогућили овакви напади.

„Штета која је настала овим инцидентом је вероватно велика, а вероватно постоји и простор за одштету. Ово није ситуација где бисмо ми као физичка лица могли било шта да урадимо по том питању, већ је то обавеза ове институције која те податке чува“, наводи Андреј Петровски из СХАРЕ фондације.

У Геозаводу кажу да на овом проблему интезивно ради и Тужилаштво за високотехнолошки криминал, али и БИА. По свему судећи до понедељка услуге катастра неће бити омогућене.

 

Ана Новаковић, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар