Почетна » Зашто поскупљује струја: На увоз ћемо на крају дати више од милијарду евра

Зашто поскупљује струја: На увоз ћемо на крају дати више од милијарду евра

од Други Пишу
0 коментар

По свему судећи, ЕПС ће до краја године наставити да увози струју, а уколико се стање под хитно не „ремонтује“, то ћемо радити и идуће године. Фирма ће бити паралисана, грађани ће да плаћају скупље рачуне, а у новчанику ће бити све мање пара. Према рачуници појединих економиста, на увоз струје смо потрошили више од 800 милиона евра, а по свему судећи тај трошак који осиромашује грашане ће се наставити.

На увоз струје смо потрошили више од 800 милиона евра, и још ћемо

Министарка Зорана Михајловић рекла је недавно на једној конференцији да је план да следеће године не буде увоза струје, али да је ове године неминован увоз електричне енергије.

Тиме су практично потврђени ранија предвиђања економиста и стручњака да ЕПС неће моћи сам да одржи производњу струје, већ ће морати „папрено“ да плати због грешака руководства које нас је довело у ситуацији да смо „енергетски хендикепирани“.

Економиста и председник Ресорног одбора Странке слободе и правде Душан Никезић каже за новине „Нова“ да ћемо струју увозити свакога дана, и зими и лети, без обзира на временске услове.

„Људи у Србији морају знати истину – ми угља више немамо и нећемо га имати још најмање две године, што значи да ћемо још годинама плаћати за вишегодишње нестручно и неодговрно управљање ЕПС-ом, које је једини разлог његовог производног и финансијског колапса“, истиче Никезић.

Он додаје да ће на крају цео губитак платити грађани Србије кроз своје рачуне за струју, те да ће бити добро уколико не буде несташица или рестрикција.

„Србија је на увоз струје потрошила преко 800 милиона евра, а додатни проблем представља чињеница да је ЕПС, због производног колапса, пропустио прилику да заради преко 500 милиона евра од извоза струје, чиме

је штета неупоредиво већа. Зорана Михајловић мора сносити одговорност, јер годинама руководи сектором енергетике и има све информације о проблемима са квалитетом угља у Колубари, као и свим другим проблемима у функционисању ЕПС-а, пошто сваки дан добија извештаје о производњи, у којима више од пет година пише да ТЕНТ не ради пуним капацитетом због лошег квалитета угља“, подвлачи Никезић.

Такође, наглашава да одговорност мора да сноси и помоћник министра, Дејан Милијановић, који је био директно одговоран за снабдевање угљем.

Нешто оптимистичније прогнозе даје стручњак за енергетику Жељко Марковић, који за новине “Нова” каже да очекује како ће се до краја године наставити са увозом струје, али да би требало очекивати да ће то бити у мањој мери него претходне године.

“Свака земља, па и наша, има периоде када извози, али и када извози струју. Током летњих месеци погодније је за извоз струје, што је био случај и претходних година. Прошле године је смањена калоријска вредност угља у Колубари где се копа, а наши производни капацитети нису радили у пуном потенцијалу, због чега нису могли копају довољно угља”, објашњава он.

Марковић наглашава да нашу потрошњу у овом тренутку може да покрије једино увоз струје, или да уз постојећу производњу, грађани буду принуђени на рестрикције.

“Ниједан проблем у енергетици не може да се реши. И претходних година смо увозили електричну енергију, па очекујем да ћемо и ове године морати да увеземо. и поред тога, ми 90 одсто производимо у Србији, док 10 одсто електричне енергије увозимо. Поред тога, одређене количине угља су или уговорене или су на путу да се договоре. Преко тога бисмо могли да смањимо увоз струје, можда чак и за 50 одсто. То су моје предвиђања, наравно”, закључује наш саговорник.

ТЕНТ Б у Обреновцу три дана покретао производњу мазутом

Прошле зиме хаварије у епсу изазвало је ложење на блато уместо на угала. Да би се обезбедил производња обилато се користио и мазут. Стигло је пролеће, а ситуација, по свему судећи није много другачија. јДа је производња угља на незавидном нивоу, потвђују нед фотографије из Обреновца са ТЕНТ-а Б, где се три дана видео густ црн дим. До сада, густ црн дим у овим постројењима значило је да користи мазут за покретање производње, како би се брже стигло до потребне температуре.

Другим речима, та информација значи нема квалитетног угља који би покренуо производњу, због чега се користи мазут. Из синдиката у Колубари кажу да не може бити ништа друго осим мазута.

„Нема шта друго да буде осим мазут. Главни багер који копа угаљ већ неко време је на ремонту, тако да се мањим капацитетима копа угаљ“, истиче наш саговорник из синдиката.

Контактирали смо и ЕПС како би нам одговорили шта се заправо десило у ТЕНТ-у, а одговор је да се радило о постепеном подизању температуре.

„Котао је потпаљен у суботу, 14. маја и у току је технолошки процес постепеног подизања температуре у ложишту котла ради сушења (темповања) новоуграђеног ватросталног материјала у котлу“, одговорили су из ЕПС-а.

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар