Почетна » Златна медаља за најглупљу одлуку о мерама штедње иде Београдским топланама

Златна медаља за најглупљу одлуку о мерама штедње иде Београдским топланама

од Други Пишу
0 коментар

Најава “Београдских топлана” да ће грејна сезона почети касније ове године утицаће на смањење потрошње гаса, али нико од градских функционера није узео у обзир да ће то довести до повећане потрошње струје. Стручњаци упозоравају да ће потрошачи користити алтернативне начине да се греју, те напомињу да би поменута одлука топлане дефинитивно довела до додатне потрошње електричне енергије и притискања енергетског система.

ЈКП „Београдске електране“ предложило је 13 препорука за смањење потрошње у домаћинствима, међу којима је и предлог да се размотри померање почетка и краја грејне сезоне, „сагласно кризним условима“. Са друге стране, „Београдске електране“ нису навеле када би конкретно требало да почне и заврши се грејна сезона.

„Са великим потрошачима преиспитати режим испоруке топлотне енергије тако да буде прилагођен критеријуму минималне потрошње енергената, а треба преиспитати и услове испоруке потрошње топле воде домаћинствима“, стоји у предлозима Беоелектрана.

Уколико буду усвојени предлози топлана, становници Београда ће, уколико им буде хладно, користити алтернативне начине грејања попут употребе грејалица или клима уређаја, што ће додатно утицати на потрошњу струје, али и негативно утицати на енергетску стабилности.

Енергетски стручњак Миодраг Капор каже за „Нову“ да померање почетка грејне сезоне у Београду може да створи ефекат додатног повећања потрошње струје, што се коси са оним што нам поручује врх државе.

„Има грађана којима је увек хладно у становима па користе струју како би се догревали, што додатно утиче на потрошњу за коју се тражи од врха државе да буде рационалнија. Померање грејне сезоне апсолутно ће утицати на повећање потрошње струје, што ће бити додатни трошак и потенцијал за још већу хаварију у енергетском систему“, подвлачи наш саговорник.

Он наглашава да држава мора да нађе начин да уштеди, те да је то раде и друге европске земље, али да би се поменутом одлуком само направила додатна штета.

„Држава и Град се на очајнички начин труде да пронађу начин да се смање трошкови становништва током зимских месеци. Ово је можда још један пробни балон да виде како ће грађани реаговати, ништа се не дешава без истраживања јавног мњења. Било каква уштеда је значајна, али са друге стране морамо водити рачуна да поједине одлуке попут ове о померању грејне сезоне могу да створе негативне уместо позитивних ефеката“, подвлачи у изјави за „Нову“ енергетски стручњак.

У оцени да ће померање грејне сезоне да доведе до додатног повећања потрошње струје сагласан је и редовни члан Академије инжењерских наука др Милун Бабић. Он за „Нову“ оцењује да је неминовност да ће се струја у том случају додатно трошити и наглашава да је оваква одлука доказ да се у земљи ништа не решава на систематичан начин.

„Има доста старих и болесних у Београду који морају да буду у топлом, па ће по свој прилици они да стартују све што имају у становима како би обезбедили прихватљив топлотни амбијент. Дефинитивно ће ова одлука утицати на повећање потрошње струје, то је неминовност“, прича Бабић за “Нову” и додаје:

“Не знам шта их је инспирисало да донесу овакву одлуку, да ли је у питању недостатак мазута или гаса услед чега настоје да прикрију постојеће стање, али то води до повећања потрошње струје”, истиче наш саговорник.

Он наглашава да све већи број радно способног становништва ради од куће, те да стога није логично да седе у хладним просторијама.

„И ти људи ће морати да обезбеде грејање. Све то ми говори да ово није добар потез јер ће се уштедеди на гасу, али потрошиће се струја. Ту се поставља питање шта нам је прече, струја или гас? Нажалост, код нас се све ради од јуче до данас, траже се брза решења без плана да се укључе саветовања стручњака“, закључује Бабић.

„Нова“ је упутила захтеве ЈКП “Београдске електране” како бисмо добили информацију за када ће тачно бити померена грејна сезона, али одговоре до објављивања текста нисмо добили.

Данило Савић  нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар