Почетна » ЕЛЕКТРОШОКОВИ Ново средство српске полиције

ЕЛЕКТРОШОКОВИ Ново средство српске полиције

од admin
0 коментар

Предлогом закона о полицији, који је Влада Србије упутила у скупштинску процедуру, предвиђена је реогранизација МУП-а, раздвајање послова на унутрашње и полицијске, као и подела службеника на полицијске и државне.

Предложеним законом предвиђено је раздвајање послова на унутрашње и полицијске послове, при чему је Дирекција полиције надлежна за обављање полицијских и других послова, док остале послове из делокруга министарства обављају сектори.

Како је предвиђено, Дирекцијом полиције руководи директор полиције, кога поставља Влада Србије на пет година, на предлог министра, а он може бити изабран у највише два мандата.

Директора полиције може разрешити влада, на образложени предлог министра, ако не оствари резултате.

Постојећим законом било је предвиђено да Влада поставља директора, на предлог министра, по спроведеном конкурсу.

Нова средства принуде
У праксу полиције уводе се нова средства принуде, међу којима су и електрошокови, како би, наводи се у образложењу, полицијски службеници могли постићи исти циљ без употребе ватреног оружја и наношења тешких телесних повреда.

„У свим државама чланицама ЕУ одавно се ова средства налазе у примени, тако да је одредба проистекла из потребе за усаглашавањем у стандардима и осавремењивањем полицијске опреме“, наводи се у образложењу.

Сектор унутрашње контроле добиће значајно већа овлашћења и предвиђа се обављање „тестова интегритета“ и депоновање имовинских карти руководилаца у Министарству, са могућношћу провере и осталих запослених, чиме се значајно подиже ниво контроле и степен увида у податке о имовинском стању запосленог у сврху борбе против корупције.

 

N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + one =