Почетна » Кристијан Голубовић давио жену у ријалитију, реакције надлежних опет изостале

Кристијан Голубовић давио жену у ријалитију, реакције надлежних опет изостале

од admin
0 коментар

 Кажу да уз реч „ријалити“ аутоматски надовезују речи – померање граница. Али, последњи снимак показује да су све границе пређене, нема их више. Мушкарац дави жену, док она не изгуби свест – да ли се тако огољеним насиљем пред камерама грађанима шаље порука да је бити жртва потпуно нормална ствар? А када надлежне, односно РЕМ питате хоће ли реаговати, председница тог тела вам поручи да је тешко дати смислен одговор на флоскулу коју називамо питањем.

„Годинама је ваше питање у ствари констатација. Њоме, уопштено, тврдите да насиље постоји, те пошто сте већ рекли кључну ствар, сваки одговор који бисмо вам упутили само би додатно оптеретио тас на којем се налазе све ваше оптужбе упућене РЕМ-у због става о тој врсти забавног програма. Наравно, следеће је питање, пошто сте већ утврдили саучесништво РЕМ-а у промовисању непримерених садржаја, како ће то тело реаговати. Али, авај, шта год РЕМ радио, за вас је „окаснио“, осим што је ставом да неће бити цензор – поранио“, саопштила је Оливера Зекић.

Поводом последњег снимка насиља ништа није предузето. И док нам Зекићева предлаже да се боље упознамо са бројем мера изречених због садржаја у ријалити програмима, бивши члан РЕМ-а поручује да је јасно зашто већина у том телу не реагује и дозвољава ширење културе насиља.

„Зато што има интерес да штити интересе власника телевизија који пуштају овакве програме и ниста друго. Ово је парадигматичан пример како злоупотреба
институција успорава или отежава модернизацију једне земље. Ја не могу да верујем да ти људи нису свесни да не обављајући свој посао они штете менталном здрављу људи у Србији“, сматра Слободан Цвејић, бивши члан РЕМ-а.

Уз насиље над женом пред камерама никако не иде оправдање да свако има избор шта ће гледати, закључила је Повереница за заштиту равноправности.

„Ријалити праве огромну штету и наравно да је то за озбиљно преиспитивање. Верујем да ће РЕМ предузети мере из своје надлежности јер приказати јавно то је недопустиво“, навела је Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

У интервјуу за нови број недељника НИН књижевник Филип Давид објаснио је да идеје на којима су се градиле деведесете нису доживеле бродолом, већ да су ‘васкрсле’ у измењеном руху.

„Ријалити програми нису нимало безазлени. Они су засновани на примитивизму и простаклуку, који се шире брзином пандемије. Псовачки речник, физички обрачуни, вређања и понижавања, порнографија… То јесте осмишљени политички пројекат, али и природна последица владавине најгорих“, оценио је Давид.

Подсећамо, бројне јавне личности и организације захтевале су укидање или барем ограничавање ријалити програма, али РЕМ је закључио да би то била цензура.

Ненад Нешић   Н1/Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар