Почетна » Еурополис: Чека се генерални урбанистички план, могућа градња Новог Сада на води?

Еурополис: Чека се генерални урбанистички план, могућа градња Новог Сада на води?

од admin
0 коментар

 

Како каже Маријана Мутавчиева из Центра за развој демократског друштва “Еурополис”, просторним односно урбанистичким плановима ова организација бави се дуги низ година.

“То наше бављење је просто изнуђено лошим решењима које је локална самоуправа сервирала грађанима с намером да их што мање укључи. Генерални урбанистички план (ГУП) је кровни документ урбанистичких планова у свакој општини и граду и било је евидентно да ћемо се ми припремити за то. То је нешто што се ишчекује, тема је подгрејана. Планом генералне регулације приобаља, око којег се заправо диже највећа прашина у јавности и која се тиче промена, је нешто што никако не би ишло грађанима на руку”, рекла је Мутавчиева.

Она каже да се заправо ради се о такозваном Новом Саду на води.

“Мислим да је људима тако најјасније да им објаснимо. То значи да би се површине које су биле намењене за спортске и рекреативне садржаје промениле у површине за станоградњу и комерцијалне садржаје. Стари генерални план се односи на читаво подручје те леве обале Дунава, јасније ће бити грађанима ако кажемо да се ради о Рибарцу, Шодрошу, Дунавцу и Бродоградилишту. Да би се тај Нови Сад на води реализовао потребно је да се ГУП промени тј. да се генералним планом промени намена површине и да практично спортско-рекреативни садржај пређе у станоградњу. Иако се пуно причало о том плану генералне регулације, он не би могао да се реализује док се ГУП не промени”, додаје она.

Из иницијативе додају да ће обавестити јавност када план буде доступан на јавни увид, и да ће сходно томе реаговати.

“Имамо мрежу активиста са којима сарађујемо, као и сарадњу са Друштвом архитеката Новог Сада, које је до сада стајало са грађанима при реакцији на лоша решења на разним плановима. Постоји једно сагласје међу грађанским иницијативама које су се бавиле локалним проблемима, тако да ћемо сви заједно реаговати, јер се то тиче свих нас у Новом Саду. Свакако ћемо анализирати план, писати примедбе и предочити грађанима путем медија и наших друштвених мрежа, проблеме на које смо наишли и позвати да реагују. Вероватно ћемо их позвати да напишу своју примедбу или пак да се прикључе примедбама које су наше архитекте спремиле и уредиле”, каже Мутавчиева.

Помоћ коју су добили од стране сајта промени.рс значила им је пре свега због правне подршке.

“Ми у оквиру организације не поседујемо ту врсту стручности да можемо да приметимо и правне нерегуларности у оквиру самог тог процеса и плана. Потребна нам је и због самих средстава које добијамо за оглашавање, што је веома битно, јер кључна је ствар допрети до што више људи. Такође, имамо и логистику да наш рад превазиђе локалне оквире. То је свакако једна врста пристисака на доносиоце одлука када тај проблем изађе из оквира локала, тако да је тај притисак много јачи и има утицаја.”

Једна од архитекткиња која се прикључила иницијативи, Ана Ферик Ивановић, истиче да су грађани сведоци поништавања планова за неколико спортских паркова у последње четири године на територији Новог Сада где су уместо паркова, сада почели да се граде стамбени комплекси.

“Ми видимо да се све више граде зграде за становање, а све се мање води брига о јавном простору, о јавним објектима и о свему ономе што нама грађанима највише треба, а то је леп простор, хуман простор, у коме ће се сва деца играти и сви заједно уживати”, истиче Ферик Ивановић.

ГУП је свеобухватни план који обухвата град Нови Сад са приобаљем и свим општинама, истиче она и додаје да ту постоје места која су изван града, која такође заслужују да буду третирана на најбољи могући начин.

“Кроз овај план морамо много боље да обратимо пажњу на много боља саобраћајна решења, на начине повећања паркинг места у граду, при том очувању што више зелених површина и колико год је то могуће пројектовати хумане објекте, не зграде од 20 спратова где је заиста нехумано живети на 16 спрату, него да се зауставимо на некој уобичајеној спратности која је била нормална за Нови Сад, да се може сагледати визура, да нам не би ницали шиљци који ће нам заклањати поглед према Фрушкој гори, која је заиста, када прилазите Новом Саду, увек препознатљива. Када видим Фрушку гору, знам да сам код куће. Због високих зграда, ми ћемо тај поглед изгубити”, каже она.

Ферик Ивановић додаје да је важно питати грађане, јер њима припада овај град.

“Сваки грађанин је добродошао да се укључи и да каже шта му смета у окружењу, јер ћемо тако ми моћи да сагледамо проблеме у граду. Ако се буду плашили или ћутали, нећемо знати шта желе, а циљ је да добијемо најлепши град на свету.”

Из Еурополиса позивају све заинтересоване грађане да им се путем друштвених мрежа обрате са предлозима и примедбама како би се пронашло најбоље решење за грађанке и грађане Новог Сада.

 

Фото:МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар