Почетна » Ево зашто би вечерас сви сат времена требало да СЕДИМО У МРАКУ

Ево зашто би вечерас сви сат времена требало да СЕДИМО У МРАКУ

од admin
0 коментар
 
У тој акцији, коју је пре 13 година покренула Светска организација за природу, учествује и Србија, а ове године главни мото је да се укаже на штетност пластике. А и Европска унија најавила је да ће забранити производе од пластике за једнократну употребу.
 
За сат времена акције „Сат за нашу планету“, свет уштеди око 12 одсто струје. То су неке процене, али је најбитније да се скрене пажња на емисију штетних гасова која је и највећа у производњи енергије, преноси РТС.
 
Душка Димовић из Светске организације за природу каже да последње анализе указују на то да резултати стања природних ресурса у свету нису добри.
 
„Иако смо се Париским споразумом обавезали да смањимо емисије стаклене баште, посебно угљен-диоксида, то не иде том брзином. Најновији подаци глобалног Института за енергетику показују да смо прошле године имали 1,7 одсто повећање угљен-диоксида уместо да га смањујемо. Тако да је јако важно да што пре реагујемо. Јер биодиверзитет, еко-системи, биљке и животиње око нас које су и суштина нашег живота не могу више да издрже услове на планети. Зато морамо да штедимо ресурсе“, рекла је Димовићева.
Сматра се да ће емисија штетних гасова стаклене баште бити 50 одсто већа до 2023. године.
„Осим што утиче на климатске промене, пластика утиче на све нас – 80 одсто пластике заврши у морима и океанима које уништавају живот. Чак је 270 врста угрожено од пластике која долази са копна, значи, све што бацамо на крају заврши као микропластика и у нашој храни, првенствено у рибама“, указала је Димовићева.
 
Ове године акцију „Сат за нашу планету“ у Србији подржавају готово сви градови и општине, као и бројне институције, установе, компаније школе и појединци. Централна акција почеће у 20 сати у „Импакт хабу“ у Македонској улици у Београду.
 
Душка Димовић позвала је заинтересоване да чују поруке „еко мускетара“, то су, каже, ученици основних школа који имају слоган „Сви за планету, планета за све“ и да чују концерт класичне музике две девојчице, јер је најважније едуковати децу да знају да чувају планету, а енергију рационално троше.
 
Она истиче да је важно да се смањи употреба пластике, јер њеним одлагањем и спаљивањем долази до повећаних емисија штених гасова.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eleven + 11 =