Почетна » ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЖЕСТОКО Срамота је шта раде заштитнику грађана

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЖЕСТОКО Срамота је шта раде заштитнику грађана

од admin
0 коментар

Европска комисија будно прати шта се дешава са заштитником грађана Сашом Јанковићем и сматра да је кампања против њега срамотна.

Министар Стефановић каже да ће се испитати тврдње да је Јанковић 1993. нелегално имао пиштољ, што је омбудсман демантовао
То за „Блиц“ кажу извори из седишта ЕК у Бриселу, где оцењују да су напади на омбудсмана политички и организовани, у циљу „инструментализације независне институције“.

Како истичу, кампања представника највеће владајуће странке СНС против заштитника сигурно ће се наћи у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ.

Преговори са ЕУ

– Такође, угрожавање независних институција, попут омбудсмана, и те како би могло да утиче на отварање поглавља 23 у преговорима ЕУ и Србије, које се бави владавином права – упозорили су саговорници „Блица“ поводом најновијег таласа напада на Јанковића.

У Бриселу јуче нису знали да ли ће се неко из Комисије званично оглашавати у заштиту омбудсмана, као ни да ли ће комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан о тој теми данас у Бриселу разговарати са премијером Вучићем.

Ко је одговоран

Заштитник грађана је већ дуже време, а поготово ових дана, на мети функционера СНС и појединих медија, који га оптужују да је „политикант“, „издајник“, „злонамеран“, да угрожава националне интересе и да се понаша као опозиција.

Драган Поповић, директор НВО Центра за практичну политику, због тога је организовао петицију подршке заштитнику грађана.

– Сигуран сам да без дозволе премијера Александра Вучића не би било шансе да се против Јанковића води тако брутална кампања – уверен је Поповић.

Удар на углед

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права такође сматра да се против заштитника воде оркестрирани напади.

– Суштина је да се деградира углед заштитника грађана, кога је Скупштина Србије изабрала да обавља тај посао. А у вези с тим ко је одговоран, када водите државу, одговорни сте за све што се у њој дешава. Иза бруталних напада на Сашу Јанковића заправо стоје сви они са политичке сцене који се не ограђују од таквог понашања – упозорава Милан Антонијевић.

Ко га дира?
На питање новинара да ли ће заштитити омбудсмана Сашу Јанковића од напада, премијер Вучић јуче је одговорио: „Од чега? Ко га напада?“
– Немамо проблем са њим. Човек излази са другачијим политичким ставовима, ми то поштујемо. Нити га смењујемо, нити га ко дира – каже Вучић.

Никола Томић, Лана Хедошевић    блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар