Почетна Друштво Фејсбук у Србију шаље ловце на лажне вести

Фејсбук у Србију шаље ловце на лажне вести

од admin
0 коментар

 

Фесјбук је у саопштењу нагласио да су сви његови партнери сертификовани путем независне Међународне мреже за проверу чињеница.

“Када тзв. фектчекер (fact checker, ‘проверивач чињеница’) означи причу као лажну, она ће бити приказивана ниже на прегледу вести (news feed-u’), што ће значајно умањити њено даље дељење.

Тако се спречава ширење лажних вести и смањује број људи који их виде.

Страницама и доменима који у континуитету деле лажне вести дистрибуција садржаја ће такође бити смањена, а укинуће им се и могућност за оглашавање и монетизовање садржаја.

То значи да ћемо, када неки пост буде означен као лажан, упозорити људе који га виде или покушавају да га деле да је пост означен као лажан”, објаснио је Фејсбук у саопштењу.

“Срећни смо што смо покренули наш независни програм за проверу чињеница у Србији заједно са Истиномером и АФП. Борба против лажних вести је одговорност коју схватамо озбиљно и зато константно радимо на томе како да помогнемо да се заустави ширење дезинформација на нашој платформи,” рекла је Сопхие Еyеарс, стратешки менаџер за развој партнера компаније Фејсбук, наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је управо покренути програм у складу са Фејсбуковим троструким оквиром за побољшање квалитета и истинитости садржаја у прегледу вести, који предвиђа уклањање налога и садржаја који крше Фејсбукове стандарде заједнице или политике оглашавања, смањивање дистрибуције лажних вести и неистинитих садржаја, попут сензационалистичких наслова (тзв. цлицкбаит) и обавештавање људи дајући им више контекста о постовима које виде.

“ЦРТА је Центар за транспарентност и одговорност истраживања, независна и нестраначка организација цивилног друштва, посвећена развоју демократске културе и грађанског активизма.

У оквиру ЦРТЕ функционише Истиномер, први портал за проверу чињеница на Балкану, који проверава садржаје попут оних које добијамо од медија, друштвених мрежа или политичких актера и јавних функционера и политичара.

Истиномер је настао пре десет година и од тада се све време боримо за истину,” изјавила је Милена Поповић, главна и одговарна уредница портала Истиномер.

“Одушевљени смо што можемо проширити глобално партнерство са компанијом Фејсбук у борби против дезинформација.

Покретање наших представништава у Босни, Хрватској, Црној Гори и Србији сведочи о важној улози коју АФП игра као медијски у овом домену. Више од 80 стручних новинара распоређених у 37 земаља, представљамо једну од највец́их мрежа новинара на свету посвец́ену дигиталној верификацији и демистификацији лажних информација које се шире путем интернета,” рекла је Цхристине Бухагиар, регионална директорка АФП-а за Европу.

Фејсбук подсећа да данас има више од 70 партнера за проверу чињеница на више од 70 језика на глобалном нивоу и да је заинтересован за даље ширење тих активности.

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар