Почетна » ФЕРКА: Избори су борба за слободно друштво

ФЕРКА: Избори су борба за слободно друштво

од Жиг Инфо
0 коментар

На трибини кампање ФЕРКА, одржаној у недељу, 26. маја, у Новом Саду, поручено је да и у лошим изборним условима не треба одустајати од права гласа и да је бојкот избора неприхватљива опција. Истакнуто је да је Нови Сад кључно место изборне борбе, с обзиром да се у том граду опозиција ујединила. Учесници су поручили да су предстојећи избори 2. јуна у многим местима референдумско питање.

Судија у пензији Саво Ђурђић изјавио је да власт покушава да негира велику изборну превару док у изборној трци наставља да користи ресурсе и све привилегије. Како је истакао председник се неуставно и противзаконито представља и учествује на изборима за парламент, за одборнике, предводи листу, а као председник то не би смео да чини.

„Председник Републике после извештаја ОДИХР-а, ЦРТЕ и резолуције Европског парламента би требао да се повуче и да нас поштеди да гледамо његову слику на изборима иако се он не кандидује на њима. Функција председника је злоупотребљена и нисмо у равноправној позицији, зато се и не разговара о темама везаним за локалне изборе“, рекао је Ђурђић.

„Што се тиче Новог Сада ситуација је таква да се опозиција ујединила и да практично ми имамо изборе, и да је све претворено у референдумско питање“, додао је.

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) изјавио је да предстојећи избори нису само борба за победу опозиције већ и борба за обнову јавности.

„Имамо урушене институције, владавину права, згажену јавност. Ово сада не можемо звати изборима, јер слободни избори, према стандардима ОДИХР-а, значе имати слободне грађане који ће са кандидовати, бити присутни у медијима, моћи да представе своје програме, а ми то немамо и зато је битно да обнова јавности буде први циљ, а други циљ је да се у локалним самоуправама где је то могуће промени власт“.

Како је истакао наставља се злоупотреба и контрола медија, и супротно закону нарушава се медијски плурализам.

„Обнова јавности и успех опозиције на изборима могу да буду покретач борбе против Вучићевог перпетум мобиле. Кршећи медијске законе он диже свој рејтинг, и тако своје име даје листи која побеђује“, истакао је он.

Јелица Минић, из Европског покрета у Србији, истакла је да су децембарски избори упркос свему били успех опозиције и да се мора наћи нови начин да се поново оствари одређени успех, чак и ако нема победе.

„Ако у децембру нисмо остварили победу то не значи да треба престати са борбом. За мене је бојкот незамислив избор, неприхватљива опција, ако се борите морате да прихватите и пораз и идете даље“, изјавила је Минић.

Према њеној оцени, потребно је да опозиција утврди шта је обједињује осим противљења актуелној власти и политици коју она води.

„Аутопутеви, стадиони и коцкарнице то је Србија, а људи немају ни канализацију, горе депоније, елементарне ствари немају, да ли то може бити део програма око кога се већина слаже. Прво на листи европских вредности је очување људског достојанства, и то је највећи проблем јер је то прво угрожено у Србији. То је оно нешто око чега сви можемо да се сложимо“, поручила је Минић.

Универзитетска професорка, Милена Драгићевић Шешић, изјавила је да је потребно да се изађе на изборе упркос лошим условима. Како је истакла „апсурдно је бојкотовати изборе“.

„Услови јесу катастрофа, немамо фер услове. Власт блати сваког ко год се појави на опозиционој сцени, то ради систематски. Тако да осећам љутњу на опозицију јер мислим да је на изборима у децембру остварен значајан резултат и хајде да искористимо талас тог резултата, упркос силној крађи, јер су институције заробљене, имамо перманентно кршење устава. Победа у било ком граду у Србији представљала би значајан помак“, изјавила је она.

Студенткиња из Новог Сада Мила Пајић изјавила је да бојкот није опција за Нови Сад, где се опозиција удружила. Како је истакла важно је да опозиција представи грађанима свој програм и да им објасни шта планира да уради после изборе.

„Бојкот треба игнорисати, јер неке странке бојкотују у Београду, али у другим градовима не бојкотују. Ми хоћемо да опозиција победи, а нећемо победити тако што верујемо да ће институције нешто да ураде и да ће се председник повући“, изјавила је она.

Професорка Јелена Клеут изјавила је да бојкот не треба да буде тема, те да је новосадска опозиција учинила важан корак и да Нови Сад има за кога да гласа.

„Ми имамо мале оазе јавности у односу на све што нам се сервира, та јавност је нападана, вређана, људима се прети да не излазе у јавну сферу. Чини ми се да би било новосадски да дозволимо себи да маштамо да 3. јуна Нови Сад буде тај град који ће бити ослобођен. Да крај почне у Новом Саду“, изјавила је Клеут.

Писац и новинар, Бошко Савковић, изјавио је да се нада да ће „клица“ слободе стићи из Новог Сада у Београд, и да ће тако друштво схватити да постоји нека слобода у земљи. Како је рекао фер услова нема.

„То више са овом екипом не постоји, не постоји фер игра и неће бити фер услова за изборе. Једини начин је да скинемо рукавице, узмемо оловку и схватимо да је ово референдум против једног политичког предатора, који ће учинити све само да би остао на власти не само због себе већ и људи око себе“, рекао је Савковић додавши да у Србији не постоји владавина права и да се мора кренути у борбу за фундаментална права.

„До тада морамо да се изборимо за месну заједницу, град, да људи осете да могу слободно да дишу“, додао је.

Музички новинар и публициста, Петар Јањатовић, поручио је да је потребно гласати.

„Никада не треба бојкотовати, ако постоји и минимална могућност да утичеш и урадиш нешто мораш, нема седења код куће. Чини ми се да је једна озбиљна наша улога 2. јуна да идемо наоколо да детектујемо и да пробамо да убедимо људе“, казао је Јањатовић.

Професорка права у пензији, Маријана Пајванчић, поручила је да су свима познати лоши изборни услови, али да је питање шта се може урадити у тим условима.

„Три ствари су битне опозицији, излазак, контрола избора и заштита“, изјавила је она.

На почетку трибине, оснивач покрета Нови Оптимизам, Бранислав Гута Грубачки уручио је плакету-карикатуру Душана Петричића новосадској активисткињи Оливери Радовановић.

Трибине кампање ФЕРКА организују Грађанске иницијативе уз подршку покрета Нови Оптимизам.

Можда ти се свиди

Оставите коментар