Почетна » ФЕРКА у Суботици: Ако не гласамо, не треба да се чудимо што живимо у ауторитарном режиму

ФЕРКА у Суботици: Ако не гласамо, не треба да се чудимо што живимо у ауторитарном режиму

од Жиг Инфо
0 коментар

Трибина кампање ФЕРКА, о активизму и предстојећим локалним изборима одржана је данас, 17. маја у Суботици, где су са грађанима разговарали новинарка Сзабад Магyар, Сзó Маргарета Томо, менаџерка Туристичког кластера, Изабела Лањи Хнис, студенткиња, Елена Чавлин, студент, Павле Цицварић, скуп је модерирао Владимир Половина, оснивач школе критичког мишљења Центар за науку и уметност, активиста и део Новог Оптимизма.

Учесници дебате истакли су да друштвена одговорност, у виду веће личне храбрости и ангажовања заједнице, може допринети променама у друштву. Говорећи о локалним изборима, оценили су да се националне теме намећу грађанима како би се скренула пажња са свакодневних проблема на локалном нивоу.

Новинарка, Маргарета Томо, нагласила је да недостаје већа друштвена одговорност и да људи често не прихватају активизам и промене због различитих изговора, попут бриге за посао или децу. Према њеним речима, ово одражава непостојање одговорности према заједници.

„Питање је како то мењати и да ли ћемо се икада побунити или ћемо се вући испод стола па нек прође живот, ако причамо о мањинама о заједници у којој ја живим то је гетоизација, ми немамо интеркултуралну заједницу. Стога, потребна нам је друштвена одговорност како вратити друштву веру у вредности“, изјавила је Томо.

Менаџерка Туристичког кластера, Изабела Лањи Хнис, додала је да страх влада међу људима из различитих разлога, али да је потребно супротставити се.

„Није довољно да се побунимо, већ да тиме мењамо систем. Одговорност је и према изборима. Треба рећи ‘изаћи ћу на изборе, гласаћу’, то је одговорност и према себи“, рекла је она.

Студенткиња, Елена Чавлин, је истакла да је неопходно ангажовање у заједници с циљем да се промени систем који не ваља. Како је казала учешће на локалним изборима је кључно за свакодневни живот.

„Ако живиш у једној заједници мораш да допринесеш, да се бориш за слободу, за права, јер ако не излазимо да гласамо не треба да се чудимо зашто живимо у ауторитарном режиму. Први пут после 20 година имамо одвојене локалне од парламентарних и председничких избора. Када је у питању Суботица прва реч која мени пада напамет јесте пасивност и успаваност, а оно што се преноси са националног на локални нивоу, и то је та хаотичност“, изјавила је Чавлин.

О важности активизма и ангажовања говорио је и студент, Павле Цицварић, нагласивши да то подразумева конкретан рад у заједници, али и учење о демократији, социјалној правди. Како је рекао свака тема је политичка, од оних локалних да ли ће улице бити чисте, „то је део политичког ангажовања“.

„Ја долазим из Ужица, ми тамо ових дана имамо депонију која гори, а нама говоре само о Косову или санкцијама, док ми већ две недеље не можемо да дишемо. Ја у Ужицу желим да видим одговоре на та питања и ко је одговоран за такво стање“, казао је Цицварић.

Учесници су поручили да је потребно да се грађани побуне против система, а избори су део тог процеса. Речено је да је прави начин борбе против режима гласање.

Трибине кампање ФЕРКА организују Грађанске иницијативе и покрет Нови Оптимизам.

Можда ти се свиди

Оставите коментар