Почетна » Финансијске резултате Телекома нећемо знати још најмање месец дана: Извештај по други пут на доради

Финансијске резултате Телекома нећемо знати још најмање месец дана: Извештај по други пут на доради

од Други Пишу
0 коментар

Резултате пословања Телекома Србије нећемо знати, највероватније, још најмање месец дана. Толики је рок ова државна компанија добила да исправи још једну грешку у редовном годишњем финансијском извештају.

На сајту Агенције за привредне регистре, са јучерашњим датумом 21. мај, ова институција је Телекому послала још један захтев за исправљање финансијског извештаја. Ово није прва дорада званичног документа о пословању током 2023. године. И овај пут, баш као и претходни, омашка се поткрала у напоменама које прате извештај.

Како се види из дописа АПР, подаци о залихама се у напоменама не слажу са онима у извештају.

„Финансијски подаци у напоменама уз финансијски извештај не одговарају подацима приказаним у обрасцима финансијског извештаја“, упозорава АПР. „Потребно је ускладити финансијски податак у приказаној тачки 22. залихе, са приказаним податком из биланса стања. Ради отклањања недостатака утврђених овим обавештењем, Регистар финансијских извештаја путем посебног информационог система обезбеђује обвезнику приступ захтеву који је примљен и евидентиран у Регистру“.

Правила налажу да исправку, односно допуну редовног годишњег финансијског извештаја, компанија треба да достави најкасније у року од 30 дана од дана објављивања овог обавештења на интернет страници Агенције за привредне регистре. Телеком тако има рок до 21. јуна да усагласи податак о залихама. Уколико не би исправили недостатке, извештај не би био уписан у Регистар, нити јавно објављен.

Редован финансијски извештај Телекома је АПР евидентирао 1. априла. Тренутно је у статусу „на допуни“. Консолидовани финансијски извештај овог акционарског друштва примљен је последњег дана априла и тренутно је у обради.

Ово није прва грешка коју су регистратори открили у извештају Телекома. Захтев за исправљање прве су упутили пре тачно месец – 22. априла.

Тако се ова државна телекомуникациона компанија нашла у не тако бројном кругу фирми чији финансијски извештаји још нису јавно доступни.

Осим у случајевима када га нису ни поднели, код већине је реч о откривеним грешкама.

Када је реч о Телекому, прошли пут регистратор је приметио занимљив пропуст. Ова компанија је послала пратеће напомене уз извештај којима недостаје – једна страна.

„Утврђени су следећи недостаци: Напомене уз финансијски извештај нису погодне за објављивање“, стоји у овом захтеву Регистра финансијских извештаја који је послат 22. априла. „Недостаје страна 64. Ради отклањања недостатака утврђених овим обавештењем, Регистар финансијских извештаја путем посебног информационог система обезбеђује обвезнику приступ захтеву који је примљен и евидентиран“.

Форбес Србија је наишао на још неколико великих компанија о којима још не знамо детаље прошлогодишњег пословања. Из истог разлога, извештаји су им враћени на дораду. Извештаји скоро свих тих компанија, такође, још нису јавно доступни. Реч је МК Групи. Нелту, Wолт-у, Кнез петролу, Оппосите фасхион, Греенет. МПЦ Холдинг је сам повукао документ на исправку, док су подаци о пословању Галенс инвеста објављени у међувремену.

Посебна категорија су компаније којима су оснивачи страна привредна друштва и део су њихове консолидације. У тим ситуација се срећу фирме којима се пословна година не поклапа са календарском и за њих не важе исти рокови за предају извештаја.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Форбес Србија/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар