Почетна » Финансијски план на дневном реду Скупштине: За РЕМ у штрајку 400 милиона динара

Финансијски план на дневном реду Скупштине: За РЕМ у штрајку 400 милиона динара

од Други Пишу
0 коментар

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић заказао је за четвртак седницу парламента, а на дневном реду ће се, између осталог, наћи и сагласност за финансијски план Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), иако су због неоуобичајеног разлога у штрајку већ данима. Посланици би на заседању требало да одобре буџет ове организације за 2023. годину, за шта је планирано 407.149.700 динара, односно око три и по милиона евра.

Према плану, просечна бруто маса зарада свих запослених на месечном нивоу износи око 20 милиона динара, тачније између 19,5 и 19,9 милиона динара, што даје просек од 299.000 динара месечно. Према систематизацији у РЕМ-у би требало да ради 103 људи, али је тренутно запослено њих 77.

Ова институција је недавно привукла пажњу одлуком да ступи у штрајк. Непосредан повод је био кукасти крст поред натписа РЕМ нацртан на згради у којој живи члан Савета регулаторног савета за електронске медије Милорад Вукашиновић.

У саопштењу тим поводом, РЕМ је истакао како је годинама уназад изложен притисцима, како се наводи, дела опозиционих политичких странака, независних медија и дела организација цивилног сектора који директно угрожавају његову независност у раду.

У конкретном случају мисли се на телевизије Н1 и Нова С које су у знак протеста прекинуле емитовање програма на један дан. Повод за то је пробијање утврђених рокова за додељивање пете националне фреквенције. Конкурс је расписан 29. јула 2022.

„Након што на Конкурсу дозволу нису добиле телевизије Н1 и Нова С, притисци којима је РЕМ изложен могу се упоредити са директним позивањем на линч целе институције и појединаца у њеном саставу. Расписивањем конкурса за пету дозволу, притисци су прерасли у отворене претње. Без обзира што је Законом забрањен притисак на чланове Савета и запослене у службама РЕМ у процесу одлучивања по конкурсној документацији претње постају све снажније“, наведено је у саопштењу РЕМ-а.

Доказ о притисцима једнаким директном позивању на линч, што је подсетимо један од повода за штрајк, нико из РЕМ није понудио. Уместо тога, председница Савета РЕМ Оливера Зекић је недавно поновила да то тело неће радити све док се починилац, односно цртач кукастог крста не приведе правди. Одлуку о штрајку подржао је и скупштински Одбор за културу.

Посебни услови за штрајк

Оливера Зекић сматра да да је обустава рада законита јер имају одлуку синдиката. С друге стране, према члану девет Закона о штрајку наведено је да „у делатности од јавног интереса или у делатности чији би прекид рада због природе посла могао да угрози живот и здравље људи или да нанесе штету великих размера, право на штрајк запослених може се остварити ако се испуне и посебни услови утврђени овим законом“.

Једна од наведених делатности за које је потребно испунити посебне услове је и информисање односно радио и телевизије, а РЕМ је регулаторни орган у тој делатности што довољно говори о његовој важности.

Правници сматрају да је правни основ за штрајк упитан. Како наводе, запослени у РЕМ немају право да практично укину државну инситуцију, као и да ако би Савет био у штрајку, то не значи да сви запослени требало да буду у штрајку.

Када је у питању Закон о електронским медијима у члану 93. пише да „конкурс за издавање дозволе мора да садржи и рок за доношење одлуке по расписаном јавном конкурсу“. Члан 96. наводи да „регулатор доноси решење о издавању дозволе у складу са утврђеним критеријумима и прописаним условима“.

У документацији конкурса за пету фреквенцију који је расписан 29. јула. стоји:

„Одлука ће бити донета најкасније 30 дана од дана објављивања листе свих пријављених“.

Листа пријављених на којој су БК, КЦН, Курир и Нова С објављена је у Службеном гласнику четвртог новембра, што значи да је четвртог децембра истекао последњи рок.

Међутим, председница Савета РЕМ, Оливера Зекић је демантовала Закон и конкурс изјавом о како каже „фамозним роковима“

„Када не постоје раније издате дозволе, на самом Савету РЕМ-а је да одлучи кад ће ту одлуку да донесе“, истакла је она.

Зекић није том приликом коментарисала одредбе Закона или конкурса. С друге стране је критике упућене из медија које су чланице Јунајтед групе је назвала уценом и силовањем.

Према члану 16. Закона о електронским медијима наводи се да Скупштина има право да разреши члана Савета “уколико се утврди да је несавесно и неправилно радио, односно ако постоје разлози за недостојност, и ако занемарује и несавесно испуњава своје обавезе што може довести до већих сметњи у раду Регулатора“.

Нова С, као једна од учесница на конкурсу за пету фреквенцију поднела је тужбу Управом суду због понашања РЕМ.

Предраг В. Поповић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар