Почетна » Гаџин Хан: Парк за малишане у селу Доњи Барбеш, ускоро и биоскоп на отвореном

Гаџин Хан: Парк за малишане у селу Доњи Барбеш, ускоро и биоскоп на отвореном

од admin
0 коментар
uuh

 

У Доњем Барбешу крај Гаџиног Хана званично је отворен парк са мобилијаром за. У почетку су, како кажу у удружењу, у сарадњи са општином расчистили растиње и шибље, како би цео парк био спреман за за малишане који ће сада своје време често проводити овде.

 

“До сада смо донацијом свих мештана и неких људи са стране набавили средства за прављење и постављање прохромског крста који смо поставили и освештали за Марковдан овде. Такође, планирамо убудуће постављење још дечијих мобилијара за мало старију децу, сада смо овим средствима набавили само за најмлађе”, додаје директор задруге “Барбеш” Милан Стевановић.

 

У плану је постављење и биоскопа на отовореном. Сем парка, они су прикупили средства донацијом већине пријатеља из иностранства и направили летњиковац.

 

“Тежићемо да обогатимо цео овај комплекс да ту има садржаја и за младе и за старије људе. Наравно, овде у селу су за сада старији људи и за њих ћемо гледати да урадимо неке ствари које ће њима значити”.

uuh

Првенствено желе покрену младе који желе да ураде нешто за своју заједницу и младе који су се одселили како би своје слободно време више проводили на селу.

 

“Наш циљ је да се у овом селу развије пољопривреда. Овде, на територији наше општине, је да кажем, веома плодно земљиште, али најмање обрађено у атару нашег села. Тако да смо ми планирали да сво то земљиште колико можемо у почетку помало, а касније све више и више, ставимо у сврху производње пољопривредних производа, затим даље прераде и продаје”, додаје Стевановић.

 

Селу недостају деца, амбуланте, продавнице, али и чешћи јавни превоз ка граду

 

Имали су подршку свих младих у селу, који су им се, како каже, сем на речима, придружили и на делу. Наиме, на сеоској слави “Марковдан” окупили су се и организовали анкету, како би видели како ће људи реаговати на акције и планове које имају у наредном периоду, али и увидели шта мештанима у овом крају највише недостаје.

 

“Анкета је имала неке занимљиве одговоре. Највише овом селу недостају деца, млади људи, затим продавница, амбуланта, чешћи поласци аутобуских линија и тако даље. Људи су се усагласили да би подржали и наредне акције које ћемо имати”.

bio

Из удружења кажу да ово не би могли да ураде да нису конкурисали за средства преко сајта промени.рс.

 

“Од Националне коалиције за децентрализацију добили смо логистичку подршку и савете, у оквиру писања овог пројекта и припремања за следећу фазу, за којусе надамо да ћемо такодје конкурисати и надамо се успешном исходу”, каже Стевановић.

 

Јереј Душан Јанковић, парох запљански, каже да је велико чудо видети младе људе који су у овом крају покренули овакву иницијативу. Додаје да је српско село напаћено, а запљанска још више, јер је просек година на овим просторима преко 45.

lpkl

“Видети све ове младе људе засита је велико чудо, не само за овај крај и за ово место, него и за државу. Тошто су се окупила ова деца је дивно. Један осмех, једна радосна реч и тај дечији осмех јачи је од милиона, милиона разјарених душа. Овај њихов осмех данас показује велику победу у једној битки, али не и у рату. Ово јесте једна битка, битка за српску породицу, битка за српско село, битка за овај крај, али и битка за целу државу. Јер наше село је тренутно разапето, ми смо почели да се окупљамо око крста, обновили смо крст и ево дошли смо до тог тренутка да окупимо ове младе људе ову младу дечицу са намером да им учинимо једну радост. Захваљујући донацијама и, ми смо им учинили ту једну радост и учинили, да све оно што имају градска деца да на делић и ова деца која овде одрастају то имају”.

l

Оваква иницијатива је пре свега обрадовала малишане, али и родитеље. У наредном периоду радиће се на новим елементима како би се парк проширио.

 

Фото: МРЦН     Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар