Почетна » Гашић не жели у полицији државне секретаре из политике

Гашић не жели у полицији државне секретаре из политике

Министар унутрашњих послова представницима полицијских синдиката најавио обрачун са „прљавим значкама” и решавање других проблема

од Други Пишу
0 коментар

Новоизабрани министар унутрашњих послова Братислав Гашић, након десетак дана свог мандата на тој функцији, позвао је представнике свих полицијских синдиката на разговор, где је причао о циљевима, задацима и плановима рада новог менаџмента МУП-а. Министар је посебно одржао састанке са три највећа синдиката, а на четвртом се сусрео и са свим осталим представницима.

Гашић је нагласио да жели да се обрачуна са „прљавим значкама” и са криминалом унутар МУП-а, те да ће државни секретари Министарства унутрашњих послова бити из редова полицијских професионалаца, а не из политике као што је то до сада био случај.

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије (ПСС) који је прошле среде присуствовао састанку са министром, каже да поздравља и потпуно подржава све што је Гашић изнео као план решавања тренутне проблематике у оквиру МУП-а.

„Министар је врло добро обавештен о свеобухватној ситуацији у министарству, тачно зна где су били пропусти и на чему треба радити. Како бисмо дошли до побољшања, морамо да решимо питање опремљености полиције, радног амбијента и свих других права која проистичу из закона. Гашић је искључиво о томе говорио. Наравно, поменуо је и да је једна од новина да ће државни секретари у МУП-у бити из редова професионалаца”, наводи Мијаиловић за „Политику”.

Председник ПСС-а наглашава да су раније увек имали проблема са политичким делом у МУП-у.

„Политичари не схватају или не желе да схвате неке ствари, некада су и мало надобудни, вероватно због позиције на којој се налазе. То много квари односе у министарству. Када на место секретара у МУП-у дође неко из политике, колико год да је едукован, он или она, нема никакву емпатију према запосленима у полицији, не познаје тежину полицијског посла, не зна кроз шта све ти људи пролазе. Зато мислим да је одлично решење да професионалци из полиције буду секретари МУП-а, а не политичари као што је био случај претходних година”, објашњава Мијаиловић.

Наводи да су МУП-у сада потребни људи који могу да се обрачунају са организованим криминалом, да очисте службу од свих сарадника криминалних кругова и који ће се максимално посветити запосленима и борити се за права полицајаца заједно са синдикатима. Мијаиловић закључује да уколико министар спроведе оно што је причао на састанку то ће побољшати радни амбијент, материјални статус у МУП-у и учинити свеукупну безбедност у држави бољом.

Лазар Ранитовић, председник Синдиката српске полиције (ССП) који је, такође прошле среде присуствовао разговору са министром унутрашњих послова, напомиње да је оно што је чуо на том састанку оптимистично.

„Када смо питали министра шта су ’прљаве значке’ са којима следи обрачун, одговорио је да многи заслужују да носе полицијску униформу, а многи не. Рекао је да они који не заслужују, не би требало и неће бити део МУП-а”, каже Ранитовић за „Политику”.

Сматра да је велика предност новог министра Гашића то што је био на челу Безбедносно-информативне агенције (БИА) јер вероватно располаже многим информацијама.

Додаје и да је Гашић на састанку рекао да не жели камере које ће га снимати док обавља послове и обилази полицајце.

„Казао нам је да жели да сарађује са синдикатима, да је на располагању 24 часа и да хоће професионалност, одговорност и поштовање прописаних закона”, прича наш саговорник.

Ранитовић наглашава да је било речи и о систематизацији радних места уз отклањање свих недостатака из претходног периода, о даљем улагању у побољшање услова рада и животног стандарда запослених у МУП-у, повећању дневница, раду у отежаним условима…

Неке од важних тема о којима су разговарали са министром су и опремање модерним наоружањем, средствима за балистичку заштиту и новом квалитетнијом униформом и обућом, унапређење социјалног дијалога уз уважавање сугестија и конструктивних предлога синдиката.

„Министар је предочио и да ће настојати да се поново активира Средња школа Унутрашњих послова у Сремској Каменици. Полицајци су, веровали или не, једино занимање у Србији које нема своју средњу школу”, закључује Ранитовић.

Посебно је наглашено да је приоритет и доношење новог закона о унутрашњим пословима који треба да следи европске тековине и максимално заштити пре свега грађане, а потом и све полицијске службенике који честито и професионално обављају своје послове.

 

Александар Бојовић, Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар