Почетна » Готово лето! Метеоролог: Овако топло време неће се вратити

Готово лето! Метеоролог: Овако топло време неће се вратити

од admin
0 коментар

 

Сутра ћемо поново моћи да се раскомотимо и уживамо како доликује у финишу лета. Прогноза за недељу пред нама најављује дневне температуре и до 30 степени, али онда нам не гине захлађење после којег ништа неће бити исто.

“Метеоролошки почетак јесени не поклапа се с астролошким. Ове године имали смо продужено лето и изузетно топло време за ово доба године наставиће се до 25. септембра. После иде промена у смислу захлађења, биће облачно и кишно, а максималне дневне температуре биће седам до десет степени ниже. То ће трајати пет-шест дана, а после ће у октобру бити релативно стабилно, умерено топло и с дужим сувим периодима”, открива нам метеоролог Недељко Тодоровић.

Међутим, како каже, након 25. септембра можемо да се опростимо од летњих температура.

“У октобру је мала вероватноћа да искочи преко 25 степени, углавном ће бити 20 до 25. Имаћемо више сувих дана, то могу да кажем. Али свако следеће захлађење обара температуру и не враћа је на претходну”, подвлачи Тодоровић.

У преводу, треба искористити наредних неколико топлих дана и опростити се од лета за ову годину. Према сезонској прогнози РХМЗ очекује нас мало топлија и мало сувља јесен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха од 9.6 степени, а средње максималне око 19.1. Месечна сума падавина током октобра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 8 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 37 мм, најављено је на сајту РХМЗ.

Ана Калаба    Нова 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар