Почетна » Грађани Сремске Митровице боре се за додатни простор за игру за своју децу у селу Лаћарак

Грађани Сремске Митровице боре се за додатни простор за игру за своју децу у селу Лаћарак

од admin
0 коментар
IMG 09f0d80adc86f808c33b1cfa0dbd2235 V

 

Како каже једна од чланица иницијативе Мирјана Крсмановић, недостатак простора на отвореном за игру је главни проблем у овој заједници.

 “Деца немају безбедно место за провођење времена и превише времена проводе у кући и дворишту, уз телефоне и рачунаре, а што утиче на смањење социјализације. Тренутни простор је у околини прометних саобраћајница, а инфраструктура не гарантује безбедан простор за дечију игру и рекреацију старијих”, додаје Крсмановићева.

 Намера удружења је да кроз координацију свих заинтересованих страна и мотивацију оних који то нису, креира игралиште водећи се принципима учешћа и одговорности свих чланова друштва. Идеја је да се направи терен за кошарку, постави један кош, уреди фудбалски терен и огради цело игралиште ради безбедности деце. За најмлађе ће бити направљена дрвена кућица са тобоганом, љуљашкама, клацкалицама и ограђеним простором за песак.

IMG 09f0d80adc86f808c33b1cfa0dbd2235 V

Пројектом „Игром победимо разлике“, направио би се простор за игру на отвореном “од грађана за грађане”, тј. за све оне који желе ту да проведе време, а уз подршку месне заједнице, јавних предузећа и бизнис сектора.

 “Грађани ће бити укључени у све припремне радње, од избора назива игралишта до избора свих реквизита, као и у свим сегментима изградње игралишта и целокупног уређења игралишта користећи знања и вештине чланова заједнице (фарбање, поставка и слично)”, додаје она.

 Улога Месне заједнице ће бити да на основу предлога грађана обезбеди неопходне дозволе, као и да ангажује јавне службе да се према прописима и безбедно поставе сви реквизити и ограде, док ће бизнис сектор бити позван да финансијски допринесе у изради терена.

 Током учешћа на пројекту Министарства омладине и спорта, координатори пројеката су им дали препоруку за даљи рад организације кроз платформу промени.рс.

 “Добили смо пуну подршку од ЦРТЕ, Јелене и Игора, који су нам помогли да обликујемо нашу идеју у пројекат. Заједничким радом кроз консултације и подршку наша идеја ће се реализовати у стварности и добићемо ‘Место у Србији’ намењено за дечју игру”, додаје она.

Крсмановићева истиче да је ова иницијатива уједно и позитиван пример другима да се укључе у ову и сличне акције, јер тако може да се утиче и на доносиоце одлука да повећају улагања у изградњу спортске, дечије и друге инфраструктуре, а на основу потреба грађана.

 “Пројектом ‘Игром победимо разлике’ стварамо место у Србији које ће допринети остваривању јавног интереса кроз већу бригу о деци, али и стварању више места за игру и безбедност и једнакост за сву децу да се несметано играју. Грађани треба да се укључе и да више брину о својој заједници. Заједничким радом и удруживањем лакше се доносе одлуке на локалу и постиже се успех”, каже Крсмановићева.

jniuugu

Фото: Игром победимо разлике

У наредном периоду планирају да организују састанке са грађанима, пошаљу дописе локалним фирмама за донацију и укључивање свих друштвено-одговорних компанија, оформе комисију за доношење одлука грађана у Месној заједници о називу игралишта, али и да распишу ликовни конкурс „Моје игралиште из маште“.

 Сем удружења “Дечји свет”, у овој иницијативи укључена је и Месна заједница Лаћарак, организација “ЦРТА”, ОШ “Трива Витасовић” Лебарник и локалне фирме.

 

www.мирц.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар