Почетна » Граница за вантелесну и до 50 година: Ови српски градови су претекли државу

Граница за вантелесну и до 50 година: Ови српски градови су претекли државу

од Други Пишу
0 коментар

Србија је поново показала да је земља апсурда, јер док су се жене у Београду, и у већини градова, месецима бориле за измену Правилника о вантелесној оплодњи (ВТО), тачније за подизање старосне границе за улазак у ВТО поступак са 43 на 45 година, у градовима као што је Нови Сад, Краљево, Крагујевац… ово ограничење одавно је померено, а у појединим локалним самоуправама није на 45, већ на 47, па чак и 50 година.

Жене у Србији бориле су се и коначно избориле, да све оне које имају 45 година добију прилику да о трошку здравственог осигурања уђу у процес ВТО. Одлука Владе о подизању старосне границе за будуће мајке ступила је на снагу после вишемесечног чекања, неизвесности, захтева, молби, али, има и оних који нису чекали да “председник реагује”.

Поред тога што су претекли државу са померањем старосне границе за улазак у поступак ВТО, у већини локалних самоуправа постоји и политика суфинансирања овог процеса за парове који одлазе у приватне клинике, а не могу да приуште да плате пун износ интервенције.

Наиме, крајем јуна ове године, Скупштина града Крагујевца усвојила је одлуку по којој право на финансијску помоћ за ВТО у овом граду могу остварити жене и са 47 година, док Краљево, али и Општина Блаце, суфинансирају жене старости и до 50 година.

“Одлука Владе о померању старосне границе за ВТО, за жене до 45 година је феноменална и треба је поздравити. Међутим, у бројним градовима већ годинама постоје различити фондови из којих се суфинансира вантелесна оплодња углавном за парове којима је овај процес онемогућен о трошку здравственог осигурања, односно не покрива га Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО). У тим локалним самоуправама жене које имају 45, негде и више година, могу да уђу у овај поступак бесплатно или да плате само делимично, зависи од политике града”, објашњава за Нова.рс Драгана Крстић, из Удружења “Шанса за родитељство”.

Ако би у целој Србији старосна граница за ВТО поступак била померена на 50 година, наша земља постала би лидер у свету, сматрају жене које се лече од стерилитета.

“Код нас се очигледно мисли, али и делује локално, а оно што раде локалне самоуправе требало би да се преслика на целу државу. Јако је важно и добро што се локалне самоуправе на финансијском нивоу укључују и помажу паровима који су у ВТО поступку, јер свака финансијска помоћ је добродошла. Предност многих је управо то што се не везују за старосну границу. Не знам ко у тим градовима врши процену и одређује колика средства одлазе на вантелесну оплодњу, али су свакако претекли државу, коју смо више од три месеца чекали да подигне старосну границу за жене у ВТО поступку на 45 година. Ово је јединствен пример земље у којој државна власт каска за локалним самоуправама. Када бисмо подигли границу на 50 година били бисмо лидер у свету. Зашто да чекамо да друге земље пре нас то ураде. Паметније је да улажемо новац у децу, него у стадионе и шопинг молове, који ће нам ускоро бити празни”, каже за Нова.рс Јадранка Секарић, која за седам дана пуни 45 година и која се лавовски борила да држава одобри померање старосне границе за ВТО.

Ипак, наглашава она, вантелесна оплодња је поступак лечење стерилитета, а не само решење за раст наталитета.

“Залажем се за једнакост и иста права за парове на територији целе наше земље. Опасно је међутим што већина људи у јавности користи причу о вантелесној оплодњи као о начину да се повећа наталитет, а заправо се ради о медицинској методи која лечи стерилитет парова, који не могу природним путем да добију децу,” наглашава Јадранка, која ће након одлуке Владе Србије о повећању старосне границе, средином следеће недеље изаћи пред Комисију за биомедицински потпомогнуту оплодњу, само неколико дана пред 45 рођендан.

ВТО поступци по градовима

Бор – помаже својим суграђанима у висини од 250.000 динара по ВТО поступку. Право на ову надокнаду имају брачни парови који на територији града Бора имају пријављено пребивалиште најмање две године пре подношења захтева.

Блаце – помаже са 50.000 динара за ВТО. Старосна граница је на 50. години.

Општина Бојник – финансира вантелесну оплодњу паровима који су већ били укључени у две процедуре ВТО, које финансира РФЗО, или ако не испуњавају услове за укључивање у програм финансирања ВТО које финансира државни Фонд, у погледу броја покушаја или година старости жене.

Велика Плана – не опредељује средства искључиво за ВТО, али уколико је неком пару потребна новчана помоћ за вто могу се обратити Центру за социјални рад, путем којег се могу определити средства у износу до пет просечних зарада (250.000динара).

Горњи Милановац – опредељује новац за ВТО, који пар може искористити у Србији, али и у иностранству.

Кладово – помаже својим суграђанима са по 100.000 динара за ВТО поступак, а ово право се може искористити три пута.

Кула – суфинансира своје суграђане са по 200.000 динара под одређеним условима. Старосна граница је на 45. години жене, с тим што жена не може бити млађа од 43 године.

Краљево – финансира поступке вантелесне оплодње до 50. године старости жене. Крагујевац – наставља са праксом финансирања вантелесне оплодње за жене и до 47 година.

Општина Ковачица – из буџета издваја новац за финансирање ВТО у висини од 250.000 динара по пару, а новац исплаћују једнократно.

Крушевац – је увећао једнократно новчано давање за вантелесну оплодњу на 300.000 динара.

Лозница – финансира поступке вантелесне оплодње, а старосна граница је на 45. години живота за жену и ова средства се могу користити и за секундарни стерилитет, а парови који немају ни једно дете имају приоритет. Потребно је да пар има пребивалиште на територији Лознице минимум три године.

Нови Сад – од 2022., новчана помоћ увећана је на 320.000 динара по пару, а граница за жене је 45 година и потребно је да жена има пребивалиште на територији овог града намање 12 месеци пре подношења захтева.

Ниш – финансира поступке ВТО за своје грађане у висини износа трошкова ове процедуре у Клиничком центру Ниш.

Општина Медијана из Ниша – из свог фонда Света Петка финансира поступке вантелесне оплодње за парове са пребивалиштем на овој општини у трајању од 12 месеци.

Општина Сента – планом буџета предвиђа право на суфинансирање трошкова БМПО у износу од 250.000 динара.

Шабац –финансира поступке ВТО за своје грађане у висини од 300.000 динара.

Београд – финансира процедуру ВТО, али искључиво за секундарни стерилитет, односно за парове који у постојећој заједници већ имају дете и имају потешкоће да остваре другу трудноћу. Услови су: Да пар има једно дете које није добијено вантелесном оплодњом; Да лечење секундарног стерилитета траје најмање две године; Да жена има највише 45 година; Да имају пребивалиште на територији града Београда најмање 12 месеци пре подношења пријаве.

Преузето са портала “Шанса за родитељство”://sansazaroditeljstvo.org.rs/kako-finansiraju-vto-lokalne-samouprave-2022/

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар