Почетна » ГРОЧАНИН ИПАК БИО ОКУПАТОР Недићи ипак остали без наследства!

ГРОЧАНИН ИПАК БИО ОКУПАТОР Недићи ипак остали без наследства!

од admin
0 коментар

ЗАХТЕВ Радмиле Павковић, унуке ратног премијера Србије Милана Недића, за враћање имовине, Агенција за реституцију данас је одбила као неоснован, сазнају „Новости“. Такође је одбијен њен захтев за прекид поступка до правоснажног окончања процеса рехабилитације

У образложењу одлуке коју је потписао директор Агенције Страхиња Секулић наводи се да је неспорно да је Недић на највишу функцију у цивилној власти постављен искључиво од немачких власти и да се влада на окупираној териотрији није могла формирати без воље и подршке окупатора. Неспорно је и да је он на функцији остао до 4. октобра 1944, до пред сам крај окупације – у време злочина над становништвом Србије.

– Самим чином прихватања тако значајне функције, и доласком на њу уз подршку и сагласност окупатора, а пре свега остајањем на високој функцији до краја окупације, те чињенице да је могао да је обавља искључиво под условима и критеријумима које је постављао окупатор, произилази да је Недић представљао припадника окупационих снага. Самим тим његови наследници немају законског основа за повраћај имовине. Закон о враћању одузете имовине и обештећењу прописује да то право нема лице које је било припадник окупационих снага, ни његови наследници – наводи се у решењу.

Управо због ове законске одредбе, Агенција сматра да није било неопходно да сачека окончање поступка рехабилитације ратног премијера. Постојање правоснажне одлуке о рехабилитацији не би утицало на другачију одлуку Агенције.

Тврдњу да је Недић следио идеологију окупатора и припадао његовим снагама, Агенција поткрепљује прописима које је та влада донела: од тзв. Аријевског параграфа, по којем су кандидати приликом запошљавања у државној служби морали да доставе да су Срби и аријевског порекла, као и да у породици нису имали јеврејске и циганске крви; до Уредбе о припадању имовине Јевреја Србији или Уредбе о универзитету (Јевреји и Цигани не могу бити слушаоци универзитета).

 

В.Ц.С, Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар