Почетна » ГРОМОВИ ПРЕТЕ БАЛКАНУ Узбуна у Хрватској због олуја, а ево шта чека Србију

ГРОМОВИ ПРЕТЕ БАЛКАНУ Узбуна у Хрватској због олуја, а ево шта чека Србију

од admin
0 коментар

На десетине особа је јуче повређено због удара грома широм Европе, а једна је чак изгубила живот. Због најаве олуја са снажном грмљавином и цела суседна Хрватска је под жутом узбуном. Међутим, у Србији је стање далеко од алармантог, тврде метеоролози.

– Грмљавине ће бити учесталије наредне недеље, нарочито од среде када се очекује нестабилно време са локалним пљусковима. Понегде ће бити и краткотрајних грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и обилнијим пљусковима, али то су обични летњи громови који се увек јављају у ово доба године – рекли су нам из РХМЗ-а.

Upozorenje hrvatskog

Они су додали да не очекују веће промене ни у подручјима Војводине који су најближи граници са Хрватском и у којима се пљускови са грмљавином прогнозирају већ од сутра.

– Летње олује носе са собом грмљавину, неретко и град, но нема превиђања да ће код нас представљати већу опасност него обично – објаснили су метереолози.

Мере предостожности

Ипак, мере предострожности нису на одмет. Уколико се 30 секунди након муње чује удар грома, потребно је ући у затворен простор, избегавати контакт са металним објектима и мазовима воде из славине, а сви електрични уређаји морају бити искључени док опасност не прође.

Онима које невреме снађе на отвореном простору, аутомобили и стабла дрвећа могу бити добра заштита, али само ако нису усамљена и на чистини. Ако до несрећног случаја ипак дође, треба знати да се жртви удара грома може моментално прићи, јер не представља опасност по оног ко јој указује помоћ.

Дуња Тулимировић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар