Почетна » ГРУБА ГРЕШКА ДОКТОРА За мртву бебу мислила да је КАМЕН У БУБРЕГУ

ГРУБА ГРЕШКА ДОКТОРА За мртву бебу мислила да је КАМЕН У БУБРЕГУ

од admin
0 коментар

Гинеколог др Ајша Хајровић из Новог Пазара остаће без лекарске лиценце на шест месеци због пропуста у лечењу труднице Лидије Хазировић, која је због несавесног лечења изгубила бебу и умало умрла.

Како “Блиц” сазнаје, ту одлуку донео је Врховни суд части Лекарске коморе Србије пре три дана, а уследила је након жалбе Хазировићеве на пресуду нижег Суда части у Крагујевцу, који је ослободио свих одговорности гинекологе Ајшу Хајровић и Муамера Шкријеља, другог гинеколога који је, такође, учествовао у лечењу труднице.

Он је пак у обновљеном поступку добио само јавну опомену.

Лидији је 8. децембра 2013. у седмом месецу трудноће пукла материца и са мртвом бебом у стомаку примљена је у новопазарску болницу у смени др Ајше Хајровић, која јој је погрешно дијагностиковала камен у бубрегу.

Док се пресавијала од болова, др Хајровић јој је рекла да још није време за порођај и посумњала да се ради о уринарној инфекцији и боловима од бубрега, па су јој давали лекове против болова и чак тражили да јој супруг донесе увин чај.

Други гинеколог, Муамер Шкријељ у поподневној смени покушавао је ултразвучним апаратом да установи о чему се ради, констатујући да бебу не види, питајући је да ли је уопште трудна. Када је тек у неком покушају „открио бебу“, констатовао је да не чује рад срца бебе.
Све време Лидија је трпела несносне болове. Тек пред поноћ, након шест сати малтретирања, Лидију упућују у Крагујевац, где је уводе у операциону салу. Лекари су јој спасли живот, али су јој одстранили све репродуктивне органе.
Коментаришући пресуду Суда части ЛКС, Хазировићи сматрају да је њоме враћен дигнитет и достојанство лекарској професији.
– Не радујем се ничијој невољи и против лекара немам ништа лично, али посао морају да обављају професионално не би ли се избегле грубе грешке које су измениле живот целе наше породице – каже Лидија Хазировић.

Др Ајша Хајровић каже за „Блиц“ да је шокирана одлуком да изгуби лиценцу, јер је нико није обавестио о томе.

– Ако је то тачно, реч је о скандалозној и нечасној одлуци Врховног суда части који је у овом случају суд нечасти. Радила сам по свим медицинским протоколима и тврдим да сам апсолутно невина. Неко хоће да ме дискредитује и упропасти каријеру – тврди др Хајровић, која се сада први пут огласила поводом целог случаја.

Лекари који су остали без лиценце

Др Небојша Златановић, дечји хирург из Клиничког центра Крагујевац, први лекар који је трајно остао без лиценце. Правоснажно осуђен за тешко дело против здравља људи и на затворску казну од осам месеци.
Др Еуген Славик, неурохирург из Клиничког центра Србије, због мита остао без дозволе за рад у трајању од шест година.
Др Владислав Илић, хирург из КБЦ “Драгиша Мишовић”, остао без лиценце на четири године због примања мита.

Соња Тодоровић, Никола Кочовић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three + 4 =