Почетна » Група психијатара угледног српског хирурга из одмазде прогласила неурачунљивим

Група психијатара угледног српског хирурга из одмазде прогласила неурачунљивим

од Други Пишу
0 коментар

Група српских психијатара злоупотребила је своје звање да анатемизује и прогласи неурачунљивом ментално здраву особу, угледног светског стручњака др Марка Ленса који их је претходно тужио суду, пише недељник „Време“.

Светски признат стручњак у истраживању и лечењу малигног меланома хирург Марко Ленс, који је магистрирао на Харварду и докторирао на Оксфорду, сваког лета има обичај да један део одмора проведе у Србији, али се овог лета сусрео са нечим због чега ће о Србији, како каже за „Време“, још дуго размишљати са осећајем страха.

“Када смо породица и ја почетком јула с аеродрома стигли у стан у Београду, нисам се још ни распаковао а звук звона на улазним вратима нас је пресекао. Неко је звонио дуго и упорно, одједном смо чули строги мушки глас: ‘Отварај, полиција!’ Са укућанима сам се значајно погледао, а када смо отворили врата, на прагу су стајала два инспектора у цивилу. Кратко су ми, без икаквог објашњења, рекли да морам у полицију на саслушање, у Одељење за јавни ред и мир…”

Ту је Марко Ленс на инсистирање свог адвоката сазнао да је у периоду од 9. јуна 2022. године до 2. јула 2022. године био на списку “безбедносно интересантних особа”.

Онда је полицијски инспектор извадио подужи списак особа које су пријавиле др Ленса. Реч је о групи од седам српских лекара из области психијатрије који раде у Универзитетском клиничком центру Србије.

У том тренутку је, како каже, схватио да је то заправо група лекара коју је он већ тужио и пријављивао за несавесно лечење његове мајке, као и за заташкавање околности и узрока њене смрти.

Према речима угледног хирурга, полиција му је рекла да га је тих седам лекара пријавило зато што их, наводно, шиканира.

„Било је потпуно сулудо да то што ја користим правна средства да се изборим за истину о лечењу моје мајке неко пријави као прогањање и узнемиравање“, каже Ленс за Време.

То, међутим, није све, јер је тог дана у полицији сазнао и да је у Србији проглашен за душевно оболелу особу.

„На крају саслушања инспектори су ми рекли да ме група од седам психијатара није пријавила само за узнемиравање, већ су МУП-у Србије послали и допис у ком су написали да сам опасан по околину као тежак психијатријски болесник“, наводи Ленс.

Већина од седам потписаних психијатара није, међутим, никада ни упознала др Ленса, нити је он икада био пацијент Универзитетског клиничког центра Србије што му је, како наводи „Време“, потрвдио и директор те установе др Милика Ашанин у допису од 1. августа 2022.

Пошто група психијатара угледног светског стручњака никада није прегледала, а већина њих ни упознала, нити су икада поседовали његову медицинску документацију, поставља се питање да ли су ти психијатри злоупотребили своје звање да анатемизују и прогласе неурачунљивом ментално здраву особу која их је тужила, пише „Време“.

Питање је, додаје овај недељник, и како су ти психијатри, за лични интерес, смели да користе штамбиљ и печат Универзитетског клиничког центра у допису МУП-у, када др Ленс никада није био пацијент те болнице.

Док је настајао текст „Времена“ о случају др Ленса, новинарима овог недељника је више анонимних особа „дојавило“ да др Ленс можда уопште није лекар, а камоли хирург, и да је дипломе фалсификовао.

Новинари „Времена“ контактирали су Универзитет у Београду, као и Оксфорд и Харвард, и сви су потврдили да су дипломе др Ленса стварне. Он јесте успешан лекар и хирург који је 2008. био и гостујући професор Медицинског факултета у Београду, а уписан је у лекарске коморе Србије, Италије и Енглеске.

„Време“ подсећа и да је др Ленс не тако давно у српским медијима био називан херојем, када је 2018. добио спор против швајцарске авио-компаније Свис интернешенел ерлајнс, због дискриминаторског поступања, када га је део особља те авио-компаније вређао и због српског порекла.

Време/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар