Почетна » Хаос у БГ аутобусима због нових карата, пљуште казне „Белих“: Ево шта се дешава с путницима који не показују СМС

Хаос у БГ аутобусима због нових карата, пљуште казне „Белих“: Ево шта се дешава с путницима који не показују СМС

од Други Пишу
0 коментар

Припадници Службе јавног реда и комуналне милиције односно „Бели“ увелико су активни у београдским аутобусима, у којима контролишу карте. „Бели“ ће вас, уколико немате карту, прво замолити да је платите и пошаљете СМС, ако ни на ту молбу не одговорите и бахато се одупирете, следи казна и прекршајна пријава на лицу места. По свему судећи, има Београђана који нису баш пријатељски настројени према новој служби градоначелника Александра Шапића, како сазнаје, Нова.рс, прошле недеље су пљуштале казне скоро на свакој линији градског превоза. Нови контролори су за један дан односно за шест сати провере возних карата, написали више од десет казни у износу од 5.000 динара и то пре свега путницима који нису желели да покажу карту у виду СМС поруке и који су ометали рад комуналних милиционера.

Бели“ пре свега имају едукативну улогу, па ће вас, уколико сте пристојни и пред њима укуцате поруку, поштедети казне и прекршајне пријаве – тако би требало да буде све до септембра. Ипак, то не важи за бахате путнике, па ће комунални милиционери писати прекршајне налоге од 5.000 динара бахатим путницима односно онима који немају возну карту, а не желе да је купе, нити да напусте аутобус.

„Комунални милиционери се још увек упознају са послом контролора. Нажалост, нисмо сви исти, па тако ни путници нису исти. За ових два-три пута колико су ‘Бели’ били у градским аутобусима, нагледали су се свега и свачега. Наравно, било је више оних позитивних примера где су грађани били пристојни према комуналном милиционеру, као што је и он према њима, али било је и оних ‘бахатих’ који намерно нису желели да пошаљу СМС за вожњу. Зато ће само такви путници бити новчано кажњавани“, каже извор близак нашој редакцији.

Извор који је упознат са делокругом активности „Београдских личних“ наводи да је само за један дан односно за време од шест часова колико, иначе, комунални милиционери проводе у градском превозу као контролори, написано преко десет прекршајних налога.

„Бели су на терену у два наврата – ујутру три сата и пред крај смене односно у поподневним часовима три сата. Само за један дан, скоро на свакој београдској линији, комунални милиционери написали су више од десет казни. Те казне су углавном изречене бахатим и неодговорним грађанима који су ометали рад контролорима не желећи да купе возну карту“, наводи извор.

Како објашњава извор, на линији градског превоза 65 је прошле недеље дошло до инцидента када путник није имао возну карту у моменту када је наишао комунални милиционер.

„Комунални милиционер није уочио проблем јер многи путници немају возну карту, али је одмах купе када виде контролоре или то учине баш у моменту када од њих траже карту на увид. Међутим, тај путник није желео да купи карту викајући гласно да му нико ништа не може, да ће да се вози џабе јер је ово, како је говорио, слободна земља. Иако је ‘Бели’ у више наврата покушао, на најљубазнији начин, да замоли путника да пошаље СМС, како му не би писао казну, путник то није желео него је наставио да омета рад контролора и због тога је замољен да да личну карту. Наравно, није желео, вређао је и псовао контролоре и тек када се ‘Белом’ придружила група колега, безобразни путник је пристао да да личну карту, али је инсистирао да изађу напоље, што су ови и учинили. Наравно, одмах му је написан прекршајни налог, а један од милиционера планира да поднесе кривичну пријаву против њега, јер му је овај спомињао породицу“, истиче извор.

Поред оваквих бахатих путника, казне су плаћали и они корисници градског превоза који су имали СМС карту, али из неког разлога нису желели да је покажу контролору.

„Људи су помало чудни. Имаш карту, али нећеш да је покажеш. То је класично ометање рада контролора. Путник заправо покаже СМС карту, дакле види се оком да је има, али не жели да је да комуналном милиционеру да је провери на ПДА уређају. Безобразлук и такви путници ће сигурно бити кажњавани“, каже наш саговорник.

Иначе, према новом систему наплате карата у јавном градском превозу који је стартовао 17. маја, грађанима је омогућено да путем броја 9011, слањем СМС поруке, купе карту за градски превоз.

Једино овлашћено лице да врши контролу карата је комунални милиционер или „Београдски лични“ односно „Бели“.

Редакција Нова.рс имала је увид у правилник нових контролора у ком пише да ће „Бели“ у наредном периоду имати више едукативну и информативну улогу, него репресивну.

„Улога комуналних милиционера је пре свега едукативна, што значи да они треба да покажу професионалност и учтивост према сваком путнику, дакле без избацивања из аутобуса или писања новчаних казни, макар у неком наредном периоду. Они заправо треба да сваком путнику предоче како да купи карту и да му објасни како функционише систем“, објаснио је извор близак нашој редакцији, додајући да је првобитно решено да „Бели“ неће писати новчане казне путницима без карте док се „не навикну“ на нови систем наплате карата.

Ипак, због бахатих корисника градског превоза, комунални милиционери су почели са писањем прекршајних налога, а путнику је остављена могућност да плати казну у износу од 2.500 динара у року од осам дана, а уколико пробије рок, казна ће износити 5.000 динара.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Сања Радовановић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар