Почетна » ХАОС У ЗДРАВСТВУ ЗБОГ УКИДАЊА ЛИЦЕНЦИ Шут-карта за 1.500 лекара?!

ХАОС У ЗДРАВСТВУ ЗБОГ УКИДАЊА ЛИЦЕНЦИ Шут-карта за 1.500 лекара?!

од admin
0 коментар

Око 1.500 лекара, којима ће од 1. јануара Лекарска комора Србије одузети лиценце за рад јер нису скупили довољан број бодова током претходних седам година, моћи ће да раде само у пратњи ментора, а приватници и сеоски лекари окачиће катанац на ординације!

Наиме, уколико се брзо не измени Закон о здравственој заштити, који у овом часу не предвиђа враћање лиценци лекарима, доћи ће до додатног хаоса у српском здравству, које ни са овим капацитетима и бројем лекара не може да пружи на време све услуге многобројним пацијентима, а камоли да издвоји лекаре који ће у стопу да прате своје колеге без лиценци!

Др Весна Јовановић, директорка Лекарске коморе Србије, каже за „Ало!“ да би Министарство здравља требало да нађе решење за тих 1.500 лекара.

– Они, према важећем закону, могу да раде без лиценце, али никако самостално и само уз присуство ментора, кога одређује послодавац. Они који су сами у сеоским амбулантама и власници приватних ординација у којима сами обављају праксу неће моћи да раде када буду изгубили лиценце.

Ментори сувише компликују ситуцију и додатно ће оптеретити српско здравство. Замислите хирурга који је изгубио лиценцу, а послодавац му је допустио рад уз ментора. Он улази у салу, прати га ментор, оперише, али сву документацију потписује његов „пратилац“. Зато је неопходно да се што пре измени закон, а Комора ће покушати све да се некако превазиђе ситуација у вези са релиценцирањем лекара – објашњава др Јовановић.

У Српском лекарском друштву наводе за „Ало!“ да су они институција која лекарима помаже да остваре квалитете које оцењује Комора за издавње лиценце која пацијентима гарантује квалитет лечења.

– Досад смо имали многе примедбе на издавање лиценци јер није добро дефинисано прво добијање лиценце лекара који тек стартују у пракси. С друге стране, да ли је довољно да само прикупљање бодова на симпозијумима буде гаранција квалитета за лиценцу? Шта ако је неко врхунски хирург који је стално у сали и нема времена на путовања на симпозијуме и предавања, где се једино могу скупити ти бодови? Да ли он због тога не заслужује да ради? – каже за „Ало!“ прим. др Невенка Димитријевић, портпарол секције опште медицине у СЛД-у.

Приватници: Кршење Устава!

У приватној медицинској пракси протестују због могућег затварања ординација и клиника уколико изгубе лиценце за рад. – Уколико би се све најављено остварило у пракси, било би то тешко кршење Устава и Повеље УН-а о људским правима! Устав каже да је грађанско право да не мораш да припадаш ниједној асоцијацији, у овом случају ЛКС-у. Дозволу за рад може да нам одузме само суд ако смо направили неку стручну грешку или се бавили криминалом – каже један од лекара у приватној пракси.

Шта су ти бодови и које је решење?

Др Весна Јовановић објашњава да лекари морају стално да се едукују на семинарима, конгресима… – Потребно је да скупе 20 бодова годишње, односно 140 за период од седам година, а обавезно бар 10 у једној години. Ако не скупе довољан број, наше решење је да полажу лиценцни испит пред трочланом комисијом и тако поново обнове лиценцу – навела је она.

 

Министарство: Мењаћемо закон!

Немања Великић, портпарол Министарства здравља, тврди за „Ало!“ да та институција интензивно ради на изради нацрта новог закона о здравственој заштити. – Тиме ће, између осталог, бити дефинисано и питање обнављања лиценци лекарима који су из било којих разлога остали без ње – каже Великић.

 

Радмила Бриза, АЛО

Можда ти се свиди

Оставите коментар