Почетна » Хиљаде пацијената у Србији су жртве несташице у апотекама

Хиљаде пацијената у Србији су жртве несташице у апотекама

од Други Пишу
0 коментар

Пацијенти у Србији већ месецима, са рецептима и лекарским извештајима у рукама, трагају од једне до друге апотеке, за одређеним лековима, којих на рафовима нема. Несташица појединих лекова је “хронично стање”, кажу апотекари у разговору за Нова.рс. Међу најтраженијима, који су дефицитарни, налазе се антипсихотици, антиалергени, антиепилептици, као и они који се користе у терапијама дијабетеса и проблема са штитном жлездом.

Актавел, Онзапин, Еријус, Прексарин, Ефтил, Иберогаст, Есперал и најтраженији Оземпик од 1 мг, чија је несташица уследила након масовне злоупотребе, неки су од најдефицитарнијих терапија на апотекарским рафовима, а грађани их упорно, из дана у дан, бесомучно траже. О несташицама Еутирокса, лека за штитну жлезду и Глукофажа, који је неопходан дијабетичарима узалудно је и говорити. Има још лекова на списку дефицитарних медикамената у српским апотекама, али је долазак до ових 9 немогућа мисија.

“Отишла сам да купим Еријус за алергију за ћерку, а за мене да подигнем Еутирокс на рецепт. Међутим нисам нашла ни једно, ни друго. За Еријус ми је у апотеци жена рекла да сачекам још неколико дана, а да ће и лека за штитну жлезду бити ускоро, да су им се залихе недавно разграбиле, а не добијају их довољно. Напоменула је да има много лекова који су дефицитарни и да је највећи проблем што не зна како то да објасни појединим пацијентима, који не желе замене. Такође за неке лекове и нема замена, а опет има и оних чија примена не сме да се прекида”, пожалила се за Нова.рс Катарина Цвејић (47), наша читатељка из Београда, која је специјалисткиња опште медицине.

У апотекама потврђују да несташице појединих лекова трају већ месецима, а да неких има спорадично, али само у одређеним дозама.

“Ефтил је већ месецима проблематичан, спорадично се појаве неке дозе, па их опет нема у набавци. Такође, Онзапина дуго није било, а онда добијемо неколико кутија, које се брзо разграбе, па поново пауза. Увек неке дозе недостају, а људи их траже. Кларицина нема целе сезоне, а сада у време летњих алергија је људима најпотребнији. Пацијенти инсистирају на њему, кажу да је најбољи и неће ништа друго. Месецима нема ни Иберогаст капи за стомачне проблеме, а Рота вируси харају. Још увек имамо проблема са Еутироксом за штитну жлезду, само се спорадично појављује, иако га је сада могуће добити искључиво уз рецепт и извештај лекара. Еријуса још нема, могуће је да неких залиха има у магацинима, али да се чекају одобрења. Постоји различита папирологија, разне дозволе, које морају да се обнављају кад прође одређени период, па је и то често разлог дефицита, што је пацијентима немогуће објаснити јер људима од неких терапија зависи живот и уплашени су”, објашњава за Нова.рс Јасмина, која ради у једној београдској апотеци.

Она наглашава да још од почетка године имају проблем са антипсихотицима.

“То је веч хронично стање. Људи траже Актавел, а када крену са применом ове терапије, не смеју да је прекидају, посебно они са озбиљним дијагнозама. Међутим, њега нема, па морамо некако да им објаснимо да треба да узимају замену, што је код неких пацијената веома тешко. У питању су душевна обољења и људи су наравно осетљиви на промене. Ако им је тај лек помогао, онда не желе да га мењају”.

Почетком године, на нашем порталу, писали смо о несташици лека за дијабетес, Оземпик, који су грађани злоупотребљавали, тачније куповали га како би лакше смршали.

“Од јануара имамо проблем са Оземпиком од 1 милиграм, који се најчешће користи. Још увек је несташица. Када пацијент дође у фазу да узима Оземпик од 1мг, који се постепено уводи, онда га пије дуже време и зато је он најтраженији. Не могу да схватим да и даље људи преко везе долазе до лекарских извештаја и фондовског рецепта за Оземпик, а нису болесни. Они су само гојазни и желе да скину вишак килограма, што онемогућава праве, озбиљно оболеле пацијенте, да дођу до своје, преко потребне, терапије”, каже Јасмина.

О несташицама најтраженијих лекова, питали смо Републички фонд за здравствено осигурање, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

ајдефицитарнији лекови у Србији:

Актавел – антипсихотик за различите дијагнозе.

Еријус (Аериус) – Против алергија.

Ефтил – антиепилептик, лек за епилепсију.

Прексанор – За лечење крвног притиска (хипертензије).

Иберогаст капи – прописује се код стомачних тегоба и гастритиса.

Онзапин – антипсихотик, прописује се за шизофренију, биполарни поремећај и друге дијагнозе.

Толвон – антипсихотик прописује се га психијтар или неуролог, најчешће за депресију.

Скопрyл плус – за висок крвни притисак, срчане слабости, бубрежне проблеме.

Кларицин (Цларитине) – за све врсте алергија.

Еутирокс – за болести штитне жлезде.

Есперал – алкохолни блокатор.

Оземпик – за дијабетес.

Глукофаж – за дијабетес

Foto:shutterstock; promo; shutterstock by Fahroni

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар