Почетна » ХИТ ТЕНДЕР „Београдске електране“ расписале конкурс за куповину УЛТРАЗВУЧНОГ РАСТЕРИВАЧА ПТИЦА

ХИТ ТЕНДЕР „Београдске електране“ расписале конкурс за куповину УЛТРАЗВУЧНОГ РАСТЕРИВАЧА ПТИЦА

од admin
0 коментар

Позната је пракса да се на најразличитије начине птице терају из околине аеродрома како не би улетале у моторе авиона, али је мало познато да се овиме баве и “Београдске електране”.

Наиме, ово јавно градско предузеће расписало је тендер за набавку ултразвучног растеривача птица, али и многобројне друге, сличне опреме исте сврхе.

Ultrazvuk protiv ptica

– Улазак животиња, нарочито птица, у велике хале у оквиру производних постројења ЈКП “Београдске електране” може да угрози безбедност у раду постројења, сигурност испоруке топлотне енергије и потрошње топле воде и да проузрокује кварове које је могуће избећи. Како би био спречен улазак птица, неопходно је обезбедити опрему која на неинвазиван начин то омогућава – објаснили су из овог предузећа овај за многе необичан тендер.

Како стоји у конкурсној документацији, ултразвучни растеривач птица мора да има дејство у кругу од најмање 400 метара.

“Београдске електране” кроз тај тендер планирају да набаве и другу сличну опрему, која би спречила улазак птица у њихова постројења: поред ултразвучног, у плану је куповина и ласерског растеривача птица (минимум за круг од 300 метара), па затим шиљци за заштиту од птица, гел за заштиту од птица, ватрени гел, течност за дезинфекцију и, коначно, мрежа за заштиту од птица.

НЕКАД СТРАШИЛА, ДАНАС ЛАСЕРИ

Иако на први поглед ултразвучни и ласерски растеривачи птица делују помало “свемирски”, такве уређаје је релативно лако могуће наћи широм Србије, па чак и преко интернета, а цена им се креће око 100.000 динара.

Како објашњавају стручњаци, користе их пољопривредници – они су им нешто попут модерног страшила.

М. Милојковић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 × 2 =