Почетна » Хитан апел СафеЈоурналистс мреже и МФРР платформе: Заштитити новинаре на Косову

Хитан апел СафеЈоурналистс мреже и МФРР платформе: Заштитити новинаре на Косову

од Други Пишу
0 коментар

Актуелна политичка дешавања на Косову поново су узроковала атмосферу која онемогућава новинарима да кредибилно и без препрека раде свој посао. Ми, СафеЈоурналистс мрежа, заједно са Media Freedom Rapid Response (МФРР) платформом изражавамо дубоку забринутост због серије напада на новинаре и медијско особље у северним општинама Косова од 26. до 31. маја 2023.

У периоду од 26. маја до 31. маја 2023. Године, Удружење новинара Косова (АГК) и СафеЈоурналистс мрежа документовали су укупно 20 напада на новинаре и медијско особље у различитим општинама на Косову. Ови инциденти наглашавају алармантан пораст насиља и застрашивања новинара, и ометају их да обављају свој посао, од виталног значаја за јавност, на безбедан и непристрасан начин. Списак свих 20 забележених случајева овде.

Џемајл Реџа, председник Удружење новинара Косова (АГК), истиче сталне апеле локалним и међународним безбедносним телима, и позива их да обезбеде сигурно окружење где новинари могу да обављају свој посао без сметњи или страха од напада. Нажалост, ови апели до сада нису услишени.

СафеЈоурналистс мрежа и Media Freedom Rapid Response (МФРР) платформа сматрају да је ова ситуација крајње забрињавајућа, јер су новинари обично главне мете током протеста и нереда на северу Косова. Сведочења наших колега, уз документоване нападе, додатно говоре о опасним условима рада у Звечану, а посебно о недостатку адекватне заштитне опреме.

Ситуација изазива забринутост и стрепњу у погледу могућности будућих, потенцијално тежих дешавања. СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца и доле потписане огранизације, позивају међународне снаге присутне на Косову, одговорне за обезбеђивање стабилности, да приоритизују заштиту новинара.

СафеЈоурналистс мрежа ће о случајевима напада на новинаре од 26. маја до 31. маја 2023. информисати релевантне домаће и међународне актере. Наглашавамо да је сваки напад на новинаре напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана. Позивамо их да промовишу безбедно окружење које омогућава новинарима да обављају своје професионалне дужности без застрашивања или страха од насиља. Такође, позивамо све државне и локалне званичнике да обезбеде једнак третман свих новинара на Косову.

Можда ти се свиди

Оставите коментар