Почетна Друштво ХИТЛЕРОВИ ПОСЛЕДЊИ САТИ ПУНИ БЛУДА: Ева Браун жели да буде леп леш и да попије отров, а он…

ХИТЛЕРОВИ ПОСЛЕДЊИ САТИ ПУНИ БЛУДА: Ева Браун жели да буде леп леш и да попије отров, а он…

од admin
0 коментар

У књизи „Хитлеров последњи дан: Минут по минут“ описани су хедонистички тренуци праћени алкохолом и развратом који су избили међу Хитлеровим најближим присталицама у строго чуваном бункеру, када су Руси започели свој коначан напад у Другом светском рату

Нова књига “Хитлеров последњи дан: Минут по минут” открива невероватну причу последњих тренутака у животу нацистичког вође, у Берлину пре тачно 70 година.

Прво издање књиге описује како је Адолф Хитлер наздрављао на свом венчању са Евом Браун пре припремања за смрт. Описују се хедонистички тренуци праћени алкохолом и развратом који су избили међу Хитлеровим најближим присталицама у строго чуваном бункеру, када су Руси започели свој коначан напад у Другом светском рату.

Недеља, 29. априла 1945. године

7 сати – Грађани Берлина излазе из својих подземних бункера у потрази за храном. Армин Леман (16) који ради као курир Хитлерове омладине, шокиран је очајношћу обичних људи који гладују. Недавно је видео двојицу мушкараца који ножем убијају коња. Животиња је погођена шрапнелом, али је још увек жива.

10 сати – Још један припадник Хитлерове младежи излази из горњег бункера како би пријавио како су руски тенкови свега 500 метара од Канцеларије Трећег Рајха. Горњи и доњи бункер били су дом за Хитлера и неколицину његових присталица од априла 1945. године, а налазе се одмах испод Канцеларије. Сам Фирер већину свог времена проводи у доњем, познатијем као Фирербункер, који је заштићен бетонским зидовима високим три метра.

Foto: AP

10,30 сати – У својој канцеларији у горњем бункеру, генерал Кребс, с моноклом, телефонира војном седишту у Берлину. Речено му је да се немачка одбрана распада на свим фронтовима. У једном тренутку линија је прекинута – телекомуникацијски балон је срушен.

Управо је угашен једини телефонски контакт Берлина и спољашњег света. Од сада надаље курири Хитлерове младежи рискираће своје животе неколико пута дневно како би преко главне улице у Берлину Вилхелмштрасеа носили информације из седишта војске до Фирербункера.

– Права ноћна мора је. Игра Руског рулета. Сви који изађу из бункера носе главу у торби. У најбољим тренуцима имали би само пуна уста фосфорног дима и отровних пара од запаљених возила. У најгорем случају погодила би те руска ракета и – мртав си. Цела Вилхелмштрасе смрди по спаљеним телима – испричао је Армин Леманн.

Дечаци који одбију да изврше наредбу, буду кажњени за пример другима. Неки је дан Леман кратко ухапшен због зурења у тело дечака, “који није могао имати више од 13 година”, обешеног за одећу.

Foto: Profimedia, Wikipedia/German Federal Archives

11 сати – Хитлеров собар, Хајнц Линг, куца на врата шефове мале спаваће собе. Последњих шест година помаже Хитлеру у одевању. Увек је иста рутина. Линг штоперицом мери време облачења које почиње када Хитлер викне “Лос” (припрема). У ранијим данима што је пре био обучен Хитлер је био боље воље.

Овог јутра, међутим, Хитлер лежи у кревету потпуно одевен, осим кравате. Постоји посебна процедура за кравату. Стајао би испред огледала са затвореним очима и бројао секунде док му Линге намјешта кравату. Неколико секунди касније, Хитлеров бријач, Аугуст Воленхаупт, улази у собу и Фиреру уређује косу и бркове.

Хитлерови су бркови дизајнирани тако да покривају неуобичајено велике ноздрве. Тај је стил потекао из Америке и носили су га Чарли Чаплин и Волт Дизни.

Линг потом у Хитлерово око укапава кокаинске капи због снажних болова које има, затим му даје пилуле против болова у желуцу и надутости које ће користити током дана.

По први пут у девет година, Хитлер нема личног лекара. Пре недељу дана љутито је отпустио др Теодора Морела оптужујући га да је покушао да га успава не би ли га извели из Берлина.

Морел је оставио ормарић пун лекова, међу којима глукозе и амфетаминских ињекција за додатну енергију Фиреру. У једном је тренутку Хитлер узимао 28 различитих пилула и ињекција дневно.

Хитлер је био хипохондар, али сада пати од Паркинсонове болести и има проблема са срцем како и неколико стања везаних уз стрес. Пре него што отпусти Линга, Хитлер тражи да се Вулф, његов омиљени пас, доведе до Блонди, пса који је понекад био једина забава у бункеру. Лајала би на наредбу и завијала када би јој Хитлер рекао да пева. Толико је поносан на њу да јој често говори да пева “као Зара Леандер”, шведска певачица позната по своме дубоком гласу.

Foto: AP

11,05 сати – Генерал Бургдорф, заповедник војске, долази до генерала Кребса како би попили пиће. Уз њих је и Хитлеров приватни тајник, Мартин Борман, који је такође спреман да отвори боцу. И тако већину времена проводи седећи у пролазима бункера испијајући ракију.

С времена на време, њих тројица одлазе до Канцеларија Рајха где масовна хистерија додатно подстакнута неограниченим количинама алкохола често доводи до отпуштања било каквих сексуалних инхибиција. Борманову развратност подржава његова супруга Герда која му је родила десеторо деце. Пре годину дана послао јој је писмо у којој поносно јавља како је успео да заведе познату глумицу Мању Бехренс на што му је Герда честитала и пожелела Мањи добродошлицу у њихов дом. Додала је и како би требало направити систем у којем се мајчинство одрађује на смене како би “увек имао слободну супругу на коришћење”.

11,45 сати – Шесторо деце Џозефа и Магде Гибелс се играју у ходницима горњег бункера. Већина њих је узбуђена што је овде, називајући бункер ‘пећином’ где су стекли неколико пријатеља. Нежни див са телефонске централе Рохус Миш им је омиљени. Четворогодишња Хајди му пева песму коју су измислили – “Мисцх, Мисцх ду бист еин Фисцх!” (Миш, Миш, ти си риба).

Према наводима Хитлерове секретарке Траудл Јунг, деца су шармантна и лепо одгојена. Она иначе помаже у чувању, али не зна ништа шта их очекује.

– Само најстарија, Хелга, понекад има тужан израз у својим великим смеђим очима. Најтиша је од свих и понекад помислим, с ужасом, да то дете види кроз одрасле и схвата шта се догађа – наводи Јунг.

Adolf Hitler u Sudetima nakon pripajanja tog dela Čehoslovačke. Foto: Wikimedia Commons/Das Bundesarchiv

14 сати – Хитлер руча с Евом Браун, с којом је ожењен неколико сати, и са две секретарке. Руча са секретаркама од јесени 1942. године, недуго након почетка битке за Стаљинград. До тада је увек јео са својим помоћницима, али њихови разговори о ономе што постаје најкрвавија битка у историји га одваја од хране.

Секретке имају дужност да буду са њим у време сваког оброка и јутарњег чаја. Не смеју да причају о проблематичним темама.

– Никада нећу пасти у руке непријатеља, мртав или жив. Наређујем да се моје тело спали како га нико не би могао наћи – рекао је Хитлер.

Јунг доручкује док разговор скреће према најбољој методи самоубиства.

– Најбољи начин је упуцати се у уста. Лобања се распрсне и ништа се не осећа. Смрт је инстантна – наглашава Хитлер.

Ева је шокирана.

– Желим бити леп леш. Ја ћу узети отров. Занима ме боли ли. Бојим се дуге патње. Спремна сам да умрем херојски само да ме не боли – каже и показује секретаркама малу лимену кутијицу са ампулом цијанида коју чува у џепу хаљине.

Хитлер је теши наводећи како од цијанида нервни и крвни систем заказују у секундама.

Јунг и Герда Кристијан размењују погледе и заједнички од Хитлера траже цијанид за себе. Ниједна не жели да почини самоубиство, али радије би се отровале него пале у руке Руса. Фирер им обећава да ће свака добити по једну и жао му је што нема бољи ‘опроштајни поклон’.

око 15 сати – Хитлеров омиљени љубимац Блонди тресе се у рукама официра Фрица Торнова који јој држи њушку отворенима. Један од лекара Вернер Хасе гура јој цијанид у уста након чега пас пада као покошен. Хитлер је дошао да јој прегледа тело. Жели да се увери да цијанид делује. Мирис бадема, од цијанида, савладава Миша који се убрзо удаљава.

Торнов односи леш Блонди до врта где је закопава и враћа се по Вулфа и још четворо штенади, убија их и покопава са мајком.

16 сати – У зеленој соби Канцеларије Рајха, шеф пропаганде Џосеф Гибелс и његова породица налазе се на опроштајној забави за неке присталице Хитлерове младежи. Око 40 људи се окупило, укључујући особље и пацијенте болнице која је постављена у подруму. Након супе од грашка Гибелс тражи од омладинаца да запевају нацистичке борбене песме. Док их слуша, сузе му иду низ образе.

Adolf Hitler. Foto: AP/Tanjug

Око 10 сати увече – Хитлер седи за столом у конференцијској дворани Фирербункера читајући транскрипт извештаја о смрти италијанског диктатора Бенита Мусолинија који је стрељан и обешен. Линг стоји иза њега. Његова је дужност и да Фирер увек има приступ оловкама, наочарама, лупама, атласима и компасима. Овог пута Хитлер не треба никакву помоћ јер је текст извештаја написан у екстра великом “Фирер фонту”. Узео је оловку како би подвукао три кључне речи – “Мусолини виси наопако”.

Чак ни у овом тренутку Хитлер не одустаје од веровања да Берлин може бити ослобођен. Преко радија наређује немачке нападе, питајући када и где могу да се догоде. Његово питање јасни је доказ потпуне одсутности од реалности. Нико од његових заповедника не види могућност спасавања Берлина.

00,30 сати – У телефонској централи Хитлерова порука буди Миша. Фирер жели да зна је ли било немачких контра-напада. Није.

Foto: Profimedia, Amazon.com

01,30 сати – око 25 чувара и послуге позвано је из Уреда у Фüхрербункер. Хитлер им говори како ће си узети живот радије него да падне у руке Руса.

– Не желим да ме ставе на шоу попут примерка у музеју – рекао им је, руковао се и захвалио свима. Више му ништа нису дужни.

2 сата – СС-ов доктор професор Ернст Шенк никада није био близак са Хитлером. Гледајући Хитлерове очи примећује одсутност, тешке подочњаке. Шенк, који је пре експериментисао са затвореницима у кампу Дахау, један је од четири лекара који су пробуђени из дубоког сна. Након што је радио у болници читаве недељен са великим бројем људи, био је у потпуности исцрпљен.

– Хитлер је уништен, погрбљен мушкарац са удовима који се тресу због Паркинсона. На одећи има остатке хране. Далеко од узора вође какав је некада био – описује га Шенк.

Хитлер прилази медицинском особљу и захваљује им се на раду. Међу њима је и Ерна Флегел која му упућује речи охрабрења, али он не одговара.

2,30 сати – Доктори и сестре се придружују великом опијању у ходницима горњег бункера. С њима је и Ева Хитлер.

3 сата – Хитлер је управо добио информацију да су немачке снаге или окружене или под снажним нападом или да не стижу до Берлина. Исфрустриран Хитлер шаље поруку адмиралу Доницу, заповеднику немачке морнарице: – Против свих издајица морају бити подузети немилосрдне акције.

На улазу иначе стоје два стражара, ал сада их нема. Фирербункер је ужасавајуће тихо место, само зујање дизелског генератора и звуци забаве у позадини кваре потпуну тишину. Шенк кроз ходник види Фирера како разговара са лекаром Хасеом.

Хитлер говори Хасеу како жели да умре истог тренутка као и Ева. Договарају се да ће имати два пиштоља, у случају да један закаже, и две капсуле цијанида од који је једна празна. Ева ће такође имати две капсуле. Нацистички вођа ће ставити капсулу у уста и држати пиштољ на слепоочници. Загришће капсулу и пуцати у себе истовремено.

Касније др Хасе разговара с Евом. Она му признаје да ће се изгубити уколико Хитлер умре први. Лекар јој говори како мора да загризе у тренутку кад чује пуцањ. И она ће имати пиштољ, али она не жели да га искористи.

У министарству унутрашњих послова, око 700 метара од Канцеларије Рајха, постављена је совјетска кухиња. Читав лонац каше кува се за доручак руских војника како би напали Рајхстаг, бивши немачки парламент.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv

4,30 сати – Хитлер се повлачи у кревет. Др Шенк одлази у Канцеларију где разуздана забава још увек траје. Иза затворених врата зубарске ординације жена је завезана за столицу. Иако се соба користи за вађење зуба, током ноћи је најпопуларније место за секс.

6 сати – Хитлер седи на столици поред кревета, носећи меке кожне папуче и црни сатенски огртач. Затражио је од генерала Монкеа информацију колико дуго могу да издрже одбрану.

– 20 или максимално 24 сата – признаје Монке.

Догађају се први напади руских војника. На мање од 70 метара покосила их је ватра немачких јединица. У међувремену, преурањена порука послана је Стаљину – Рајхстаг је освојен.

6,30 сати – Већ други дан заредом Хитлеров собар проналази свог шефа у кревету у оделу. Мартин Борман и генерали Кребс и Бургдорф спавају на клупама испред Хитлерове собе. Поред њих су боце ракије и напуњени пиштољи. Обе секретарице спавају на помоћним креветима испред конференцијске собе. У телефонској централи Хитлер добија информацију од заповедника војске у Берлину како су руски војници у непосредној близини.

7 сати – Ева Хитлер је једва спавала. Трчи према вртовима Канцеларије како би последњи пут видела сунце. Врт је у потпуности уништен бомбардовањем и небо је прекривено димом битке за Рајххстаг. Оклева пре него што се врати у бункер.

Пола сата касније, Хитлер је урадио исто.

Убрзо након тога, звук пуцња пиштоља чуће се међу бетонским зидовима бункера, што ће одјекнути светом.

Tелеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар