Почетна » Хор који окупља младе Роме снима спот за песму “Осмијех” коју изводе у свом аранжману

Хор који окупља младе Роме снима спот за песму “Осмијех” коју изводе у свом аранжману

од admin
0 коментар
sdfgh

 

Како би што више укључили младе у активан рад и учење о ромској култури и заједници, удружење Арт Апарат из Београда покренуло је иницијативу “Сви УГЛАС! – Цела Србија пева на ромском”. Хор, који углавном окупља младе људе, претходних месеци вредно је радио, иако је то понекад било изазовно због свега што је пандемија донела. Једна од покретачица ове иницијативе, музичка педагошкиња Марија Ћурчић, каже да су заједно проналазили најкреативнија могућа решења да вежбају и одржавају пробе.

 

“Окупљамо се напољу. Радили смо на обради три песме, сада смо дошли у неку завршницу овог периода где ћемо да снимамо тај завршни спот”, каже она.

sdfgh

Спот за песму “Осмијех” Групе 220, коју ће у својој обради отпевати хор, снима се на више локација у Београду.

 

“Оно што је интересантно да је то прва ауторска рок песма настала на простору бивше Југославије, и некако се у периоду кроз заједнчки рад песма свима показала као можда омиљена”, истиче.

 

Њихов рад заснива се на активном укључивању учесника у рад са младим Ромима, али и учењу о ромској култури и заједници како би касније сва знања почели да преносе другима.

 

“Имаћемо јавне догађаје и разговоре са ромским уметницима. Кроз промотивне и едукативне видее имаћемо прилику да учимо о различим темама које су везане за ромску културу и заједницу”, каже Ћурчићева.

 

Како би покренули иницијативу конкурисали су преко сајта промени.рс. Подржани су материјално, али и саветодавно. Како кажу, тренутно имају менторску подршку стручњака који им помаже развију комуникације са јавношћу.

 

Поред Центара за интеграцију младих и Свратишта, они сарађују и са другим удружењима која се баве заштитом и превенцијом деце и младих у ризику.

dtfyg

“Сарађујемо са организацијом ГРИГ, сарађујемо са домовима за децу без родитељског старања и ово што ми радимо, ми верујемо и некако осећамо да је тако”, каже она.

 

Подсетимо, идеју за покретање удружења Арт Апарат његови оснивачи добили су након волонтирања у београдском Свратишту и дружења са ромском децом укљученом у живот и рад на улици. Њихов циљ је да музику и звук ставе у функцију психо-социјалног развоја, али и пренесу културно наслеђе кроз музичке радионице и звучне инсталације. Удружење са ромском децом и младима ради од 2013. године волонтерски, а од 2015. у оквиру различитих акција и пројеката.

 

Фото: МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар