Почетна » ХОРОР НА ПРИПРЕМАМА Осамдесеторо деце отровано у хотелу

ХОРОР НА ПРИПРЕМАМА Осамдесеторо деце отровано у хотелу

од admin
0 коментар

Око 80 деце из Београда узраста до 12 година отровало се на спортским припремама у хотелу „Лепенски вир“ у Доњем Милановцу.

Јаке стомачне грчеве, повраћање, температуру и дијареју имало је крајем прошле недеље 70 деце из београдског Кошаркашког клуба Рас и још десеторо основаца који су били на фудбалским припремама.

Деца на инфузији

Свако од њих добио је помоћ лекара из Дома здравља у Доњем Милановцу, а шесторо је потом збринуто на Институту за мајку и дете у Тиршовој у Београду. Како сазнаје „Блиц“, код деце је утврђена болест црева ентероколитис, која обично настаје због бактеријске инфекције. Узрок ентероколитиса се испитује у Институту за јавно здравље у Београду, а деца више нису у болници.

– Деци је позлило у петак, 19. јуна, два дана након што је у „Лепенски вир“ из Београда дошло 175 деце. Проблеме са стомаком испрва је имало њих десеторо, а у наредна три дана их је оболело укупно 70. Од колега сам чуо да их је још десеторо из других клубова имало сличне проблеме. Свако од њих је повраћао, било је деце која су имала и температуру, а нека су примали и инфузију. У хотел су дошли лекари, хигијеничари, санитарна инспекција и лекарска комисија. Узели су узорке и рекли да је највероватније у питању вирус – каже за „Блиц“ директор КК Рас Драгиша Стаменковић и напомиње да је због страха од ширења болести одлучио да се у Београд врати пре времена.

Хотел није затворен

„Лепенски вир“: У хотелу тврде да није до њих

Како сазнаје „Блиц“, хотел „Лепенски вир“, који је иначе познат по организовању кампова за децу, није затворен. Чекају се анализе, а објекат ће у међувремену бити у целости дезинфикован.

У том хотелу, који се налази 16 километара од познатог археолошког налазишта, тврде, међутим, да је све у реду, да су анализе показале да су деца јела исправну храну и да није до њих. Тврде и да је стомачне проблеме имало упола мање деце него што су нам то рекли њихови тренери и лекари, као и да су деца вирус у хотел можда донела са стране.

Исправна храна?

– У то време у хотелу је боравило 330 деце. Њих 35 се жалило на повраћање и дијареју. Лекари су их прегледали, некима су дали и инфузију. Деца су се потом вратила у хотел и нормално наставила са припремама – рекла нам је госпођа из хотела која није желела да јој се открије име и презиме.

Напомиње и да су анализе Института за заштиту јавног здравља у Зајечару утврдиле да су у хотелу били исправни и вода и храна.

– Ми смо, ипак, одлучили да хотел не ради данас и сутра и да урадимо комплетну дезинфекцију. То је наша воља, нико то од нас није тражио – рекла нам је ова госпођа.

Доктор Нешовић: Чекамо резултате
– У петак смо примили 60 деце са стомачним тегобама и мучнином. Укључена је терапија, а шесторо деце је послато у Институт за мајку и дете. Са Заводом за јавно здравље Зајечар обишли смо хотел и установили да није било тровања храном – каже за „Блиц“ Миљојко Нешовић, директор Дома здравља у Доњем Милановцу.
Он додаје и да су узорци послати на даље испитивање у Завод за јавно здравље и да се очекују резултати.
– Још нисмо сигурни како су се деца заразила, али се претпоставља да је у питању вирус – каже Нешовић. И. П.

Симптоми

дијареја
грчевити болови
повишена температура
симптоми нестају после неколико дана

Сузана Лакић, Марина Милојевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар