Почетна » Савићи за Нова.рс: Наша порука свима који би да усвоје дете

Савићи за Нова.рс: Наша порука свима који би да усвоје дете

од admin
0 коментар

 Борисав Савић истиче за Нова.рс да ће његова супруга и он покушати да оставе иза себе овај стресни период кроз који су пролазили протеклих дана и апелује на државу и институције да се мало више позабаве проблемом усвајања деце.

 

“Пробаћемо да што пре заборавимо на овај период и да оставимо све иза себе. Трудићемо се да сву нашу енергију, пажњу и љубав усмеримо ка нашој ћеркици.. Да не губимо снагу на непотребне ствари, она је наша принцеза, која је данас, као што сте видели, све засенила”, каже Савић.

 

Борисав наводи и да не би волео да се икоме деси ово што су они доживели, као и да је неопходно да се о оваквим стварима, попут усвајања деце, поведе више рачуна.

“Волео бих када би се од овог момента повело више рачуна о деци без родитељског старања. Да нам свима буде заједнички циљ да те деце буде што мање. Мој апел је да се држава и институције мало више позабаве овим проблемом, да законска регулатива буде јаснија, чистија, да надлежност може да пребаци из Центара за социјални рад, пошто су пренатрпани, на суд, чиме би се избегло да се овакве ствари дешавају”, наводи Савић.

Његова супруга и он у разговору за портал Нова.рс наводе и да би желели да охрабре све парове, који се двоуме око усвајања, да уђу у поступак.

“Супруга и ја бисмо охрабрили све људе да уђу у поступак усвајања, да га схвате озбиљно, да све обуке схвате исто тако, јер једино на тај начин могу да се припреме за све и да схвате о чему се ту ради. Ово није ни мало једноставна процедура, ми смо имали срећу што је наше дете одрасло у таквој хранитељској породици, где јој је била пружена огромна љубав, и само смо наставили њихов посао. Било је тешко, али смо успели”, кажу супружници.

Савићи наводе и да је најбитније да се цео овај случај позитивно завршио и да је Ленка поново са њима.

“Ленка је супер, имали смо срећу да је она ово схватила као да је била на распусту код баке и деке и да се сада враћа кући. Хтела је да гледа цртаће, шета куцу.. Најбиније је да је све коначно дошло на своје место”, додаје Савић.

Подсетимо, брачни пар Савић морао је прошле недеље, тек усвојену ћерку, да врати због процедуралне грешке коју су направили радници Центра за социјални рад у Суботици и Покрајински секретаријат за социјалну политику. Савићима је ћерка дата на прилагођавање октобру прошле године, а они су 15. маја добили неопходно решење о усвојењу.

Девојчица је са њима провела скоро осам месеци, да би им прошлог понедељка из Центра за социјални рад јавили да морају да врате дете у уторак, због старосне разлике између једног усвојитеља и девојчице. Одлуку о враћању детета данас је донела четворочлана комисија, коју је именовало Министарство за рад, а које је имало задатака да утврди све околности и пропусте направљене у овој случају. Одлуку је потом потписао и министар за рад Зоран Ђорђевић.

Тања Миловановић   Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар