Почетна » Хтели да беру воће а “обрали бостан”

Хтели да беру воће а “обрали бостан”

од admin
0 коментар

Огорчени грађани тврде да их је новосадска агенција преварила нудећи посао у Италији. Агенција “Пал центрум” наплаћивала 120 евра за услугу, али нико није отпутовао у Италију

ПРИМАМЉИВА понуда – брање воћа и поврћа у Италији, за сатницу од осам до 12 евра, са радним временом од 10 до 12 сати, коју је огласила новосадска агенција “Пал центрум” привукла је последњих месеци неколико стотина грађана. Они су, зарад бољег посла и обезбеђења егзистенције, овој агенцији на име трошкова обезбеђења докумената уплатили по 120 евра. Посао, међутим, никада нису добили, а сва је прилика да ће и до новца који су уплатили веома тешко доћи.

Како за “Новости” објашњавају Новосађанка Љиљана Ракић, која је, са два сина желела да крене у Италију, и њена колегиница Јасмина Аџић, Агенција је прво закључала просторије у којима се налазила, на новосадском Булевару кнеза Милоша, а затим су и службенице “Пал центрума” престале да се јављају на телефоне. Ни мобилни телефон, наведен у огласу, а који још увек може да се нађе на интернету, није доступан.

– Видела сам оглас и учинило ми се да је то добра понуда, тим пре што сам фирму проверавала у Агенцији за привредне регистре – прича Ракићева, која је 21 годину радила као трговац у новосадској “Центрославији”. – Старији син је чак дао отказ на послу, како би кренуо у Италију, пошто смо очекивали зараду од најмање 80 евра дневно. Уплатили смо, 31. марта, за свакога од нас по 120 евра, односно око 14.500 динара, на рачун агенције. Припремили смо и лекарска уверења, којима доказујемо да смо здрави и надали се поласку.

Сам процес прибављања докумената, како је објашњено Ракићевој и Аџићевој, траје мало дуже, јер је централа агенције у Загребу. Прва група радника, требало је да крене почетком јуна, а наше саговорнице требало је да буду у другој групи. На кућне адресе, добиле су писмено обавештење како је агенција пререгистрована, и како је сада у статусу друштва са ограниченом одговорношћу.

После неколико месеци чекања, међутим, почеле су сумње у то да су људи, који су се надали пословима у Италији, у околини Болоње и Вероне, у ствари, жртве преваре. Како наводи Ракићева, у агенцији, која је, тада, још увек имала своје просторије, односно власник пословног простора их није избацио због неплаћања кирије, објашњено им је како је дошло до проблема и како ће обе групе на пут кренути заједно. Утаначено је и то да ће аутобуси кренути пут Италије са паркинга код Новосадскг сајма, 27. јуна у 18.30.

– Потребни документи, међутим, нису стизали, тако да смо све више сумњали у то, па је у просторијама агенције било и тешких сцена – каже Ракићева. – Онда су нам објаснили како је дошло до проблема, како Министарство не дозвољава да се докумената тако решавају, и како после састанака у Италији, треба да им реше гарантна писма. Датум поласка, ево, дошао је и прошао, ми смо се жалили свима, од МУП, преко заштитника грађана, па чак до Амбасаде Италије, али, резултати су, или изостали или нисмо успели да дођемо до било кога ко би разговарао с нама.

Љиљана Ракић и Јасмина Аџић

“Новости” су покушале да ступе у контакт са службеницама фирме “Пал центрум”, али одговора до закључења овог броја није било. Некадашњи власник фирме, Мирослав Велимировић, пак, јавио се на телефон.

– Једини сам још доступан људима и нисам подвио реп кад је проблем настао – рекао је Велимировић. – Посаветовао сам се са правником и тренутно нисам спреман да разговарам са новинарима. Урадићу то након што будем причао са полицијом. Никога нисам преварио. Смењен са чела фирме јесам, али не својевољно.

Редакцији “Новости” јавила се и госпођа Ђурђина Јевремовић, чији је син Борис такође у групи обманутих људи. Она нам је рекла да су у петак прошле недеље, када су коначно решили да предузму конкретне мере и пријаве овај случај новосадској полицији, разговарали са извесном инспекторком Вером.

Морам рећи да је била нељубазна. Питала ме је да ли ћемо сви појединачно доћи да се жалимо – очајна је Ђурђина Јевремовић. – Тих 14.500 није велика цифра, али када се то помножи са нас 300, колико знамо да нас тренутно има, долазимо до озбиљне суме. Најгоре је то што новац овој фирми још увек пристиже, од људи који не знају да су преварени.

ОСНОВАЛИ ФИРМУ 8. АПРИЛА НА интернет-страни Агенције за привредне регистре, наводи се како је агенција “Пал центрум”, као друштво са ограниченом одговорношћу основана 8. априла ове године, и како је регистрована за делатност – комуникације и односи са јавношћу. Као заступник и директор, наводи се Драган Панић, док је оснивачки капитал 500 динара. У подацима о забележбама, на овој страни, такође се наводи да је ово привредно друштво основано одлуком Мирослава Велимировића о наставку обављања делатности предузетника, такође Мирослава Велимировића, али сада у форми привредног друштва. Велимировић је, раније регистровану, а затим пререгистровану агенцију основао 11. марта.

ИНСПЕКТОРКА ПОКУШАЛИ смо јуче да разговарамо и са новосадском инспекторком Вером, која није желела да даје изјаву за медије, али нас је уместо тога упутила у Службу за односе са јавношћу Полицијске управе Нови Сад. Иако нам је дато обећање да ћемо одговоре на питања у вези са овим случајем добити након званичног захтева, до закључења овог броја их нисмо добили.

Н. С. – Г. Н.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар