Почетна » 8 захтева удружења активиста, први – забрана копања литијума

8 захтева удружења активиста, први – забрана копања литијума

од admin
0 коментар

 

У саопштењу се подсећа да је Влада Србије 20. јануара донела Уредбу о укидању Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ као и Одлуку о престанку важења Одлуке о образовању Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар“.

Базирано на истим разлозима на којима је овим путем укинут пројекат „Јадар“ захтевамо повратак простора у пређашње стање и потпуну рекултивацију свих бушотина и свих површина које је излив подземне воде оштетио у долини Јадра, пише у саопштењу ових организација.

Две организације захтевају и хитне извештаје о стању вода и земљишта и хитну израду Плана рекултивације о трошку компаније Рио Сава експлорејшн, уз обавезно одржавање јавних консултација по питању поменутог Плана. Захтева се и процена утицаја свих рударских истраживања у долини Јадра са Планом рекултивације.

С обзиром на то да се после одлуке Владе земљиште мора пренаменити из грађевинског у пољопривредно и шумско, захтевамо План повратка овог краја, посебно катастарских општина Брезјак, Горње Недељице и Слатина, у пређашње стање, односно у пољопривредни крај, наведено је у саопштењу.

Како се указује, све наведено је неопходно пошто се компанија Рио Сава експлорејшн не бави пољопривредном делатношћу а све у циљу очувања пољопривредног и шумског земљишта какво је било пре откупа, као и традиције народа тих крајева.

Два удружења захтевају и да се истрагом утврди кривична и материјална одговорност лица која су злоупотребила службени положај доношењем Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ противно законима Србије. Захтевамо да се из Просторног плана Србије избаце сви штетни пројекти и да се исти донесе на најмање 50 година уз друштвену дозволу и јавне расправе, поручују Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство у Србији.

Фонет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар