Почетна » Кров над главом: Град тражи од исељене породице да плати трошкове рушења куће 10.000 евра

Кров над главом: Град тражи од исељене породице да плати трошкове рушења куће 10.000 евра

од admin
0 коментар

Логос је на конференцији за новинаре у Медија центру казао да „не само да узимају кров над главом, већ и терају као бескућнике у дужничко ропство“ и додао да сматра то сличним средњовековном робовласништву.

„Наш основни захев који сада на овој конференцији износимо јесте да се породици Осман нађе смештај од минимално 100 метара квадратних, да град има дужност да то учини што пре – дајемо им рок две недеље да позову породицу на разговор и да договоре план пресељења, и да породица буде новчано обештећена због претрпљеног страха и насилног избацивања из њиховог јединог дома“, истакао је Логос.

Он је казао да се насилно рушење јединог дома породице Осман десило и поред обавезе града да породици обезбеди други смештај, према Закону о становању, члану 78 и 79.

„Потпуно је свеједно у ситуацијама где је неки инвестициони пројекат као што је Марина Дорћол, да ли је објекат легалан или није. Град је свеједно имао обавезу да их негде премести, да да смештај у истој квадратуриу којој је била и кућа коју су они срушили“, оценио је Логос и додао да су се институције града потрудиле да породицу избришу из катастра, где је претходно била уписана, и да замене бројеве куће како би имали основа за рушење и како би избегли обавезу да породици надју кров над главом.

Логос је истакао да је током самог исељења сестри Селадина Османа, Сузани Алији која је оболела од рака, позлило и да је одвежена у болницу где се налази и даље, а додао је и случај породице Демше из Земуна, где је Александар Демше који је оболео од дијабетеса, услед стреса изазваног насилним исељењем, преминуо.

Мухамед Осман казао је да „ово више никоме у Србији не сме да се догоди“ и додао да без обзира да ли неко има решење, да ли је у проблему са имовинско-правним односима са државом у вези своје имовине или не, „много је лоше када некога оставите на улици“.

„Ово је нека ситуација која сутра може свакоме да се деси у Србији, да вас неки моћник, или капитал нечији, избрише из катастра или постојања неких докумената која се тичу ваше имовине и онда ви просто то доказујете на суду и решавате ваше проблеме ако имате довољно новца или пријатеља који ће вам ускочити у помоћ. То заиста више никоме не сме да се догоди“, нагласио је Осман.

Он је истакао да ово није „ромска прича“, већ да је „прича свих грађана Србије“.

Адвокат породице Осман, Петар Учајев казао је да сматра да је њихова документација сасвим добра и да обебеђује право својине на објекат који је срушен.

„Члан 8 Европске конвенције за људска права на дом врло брзо улази у наш систем и већ су судови у неким пресудама утврдјивали права на дом неких људи, који чак нису имали ни неко право својине“, оценио је Учајев.

Он је казао да је његов став да се „иде на покретање парничког поступка на тужбу“ и додао да ће тек закључити ко ће све тужбом бити обухваћен, а додао је и да ће размислити о покретању кривичних пријава, као и да има простора за тужбу обештећење и накнаду штете, као и нематеријалне, страха, физичких и душевних болова, угрожавања слободе, права части и угледа.

„Овај човек заиста има документацију која говори у прилог праву својине на објекту који се срушен“, нагласио је Учајев.

 

Бета/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар