Почетна » “Хуманко” – нови кутак за најугроженије грађане у Новом Саду

“Хуманко” – нови кутак за најугроженије грађане у Новом Саду

од admin
0 коментар
cccs

 

Удружење “Патрија” ради са социјално угроженим грађанима. Кроз свој рад приметили су да им нису угрожене само основне потребе, већ им често недостају и хобији којима би креативно користили своје слободно време. Зато су решили да покрену иницијативу “Хуманко”, каже једна од покретачица иницијативе Драгана Нешић.

 

“Хтели смо да имамо неки кутак који ће функционисати као аутомат, где ће они који су угрожени моћи да узму оно што им треба, али и да на истом месту могу да се информишу о томе где могу да добију додатну помоћ и подршку која је њима потребна. Тако смо и замислили Хуманка, где ће људи моћи са жетонима да долазе и да користе кутак. Зашто жетони? Зато што желимо да дођемо у комуникацију са њима, да нам се обрате, јер ми приликом давања жетона обављамо интервју са њима, сазнајемо више о њима, њиховим проблемима и шта им је још потребно”, каже Нешићева.

 

Засад се Хуманко налази у Омладинском центру “ЦК13” у Новом Саду.

 

“Тамо је једна корисничка група која најчешће долази код нас, имамо јако лепу сарадњу. Биће у њиховом дворишту. Надамо се да ће Град препознати наш рад и значај Хуманка и када се развије цео овај пројекат, да ће он бити на видљивијем месту и бити уједно доступнији свима”, каже она.

 

Група људи коју Хуманко таргетира је она која се бори са сиромаштвом и која има вишеструко угрожене потребе.

 

“Полазимо од основа и крећемо се ка неким вишим лествицама, тако да је ‘Хуманко’ први корак ка томе да особа развија неке своје потенцијале и неке своје могућности”, додаје она.

 

Чланови удружења обучавали су волонтере како да организују акције, како могу да прикупе новац за Хуманка, али и како да развијају ову иницијативу.

 

cccs

“Питали смо наше кориснике шта им је потребно, али смо и обавили разговоре са људима који би потенцијално користили Хуманка. Размишљали смо како можемо да радимо на задовољењу егзистенцијалних потреба, али и тих других потреба и пружања подршке као што је саветовање у вези са социјалним питањима и психолошка потреба, како би се људи боље осећали. Гледали смо како бисмо могли са другим људима у заједници, организацијама и инситуцијама да оставаримо неку сарадњу, па смо тако слали информације”, рекла је она.

 

Идеја је да, када се Хуманко изгради, људи у складу са својим жељема и могућностима наставе да овај кутак опремају донацијама.

 

“Наши волонтери ће моћи да распоређују ту донирану храну, средства за личну хигијену или предмете за хоби. Надамо се да ћемо успети са неким већим продавницама и маркетима, где ће људи при изласку из продавнице моћи да донирају нешто ситно, ако желе”.

 

У наредном периоду планирају још две акције које ће, надају се, бити одржане на прометнијим местима у Новом Саду где ће људи моћи да донесу пластику, али и донирају новац уколико желе да помогну рад Хуманка.

 

“Постоје иницијално људи који су заинтересовани за то и у наредном периоду нас очекују разговори са њима. Уколико будемо схватили да нам то неће бити довољно, онда ћемо размишљати о покретању онлајн краудфандинг кампање”, каже она.

 

Од конкурисања на сајту промени.рс добили су, кажу, много – пре свега менторску подршку која им је много значила у даљем процесу рада.

ojikn

“Добили смо подршку док смо писали пројекат, много тога смо и мењали, и то је учинило да наш пројекат буде бољи. Константно смо могли да се обраћамо менторима уколико нам је нешто потребно. Осећамо да имамо велику подршку и јако смо задовољни због тога”, истиче она.

 

Иначе, удружење грађана “Патрија” је основано 2013. године са основним циљем да оснажи маргинализоване групе, кориснике психијатријских услуга, и подржи процес деинституционализације. Од 2019. године у оквиру удружења спроводе се две велике активности: Клуб Компас у којем се обезбеђује психосоцијална подршка кроз радионице и неформална окупљања и Лицеулице у сарадњи са истоименом фондацијом из Београда која обухвата аспект економске подршке уз могућност запослења и продаје уличног магазина на територији Новог Сада.

mnb

Фото:МРЦН

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар