Почетна » 12. дан штрајка Маје Павловић: Све шира подршка њеним захтевима

12. дан штрајка Маје Павловић: Све шира подршка њеним захтевима

од admin
0 коментар

 

Након што је у четвртак испред зграде у којој ради председник Србије најавила радикализацију штрајка и уручила своје писмо са захтевима председнику Александру Вучићу, дванаестог дана штрајка глађу Маја Павловић је од раног јутра чекала да буде примљена код председника, али се то није догодило. Прама писању медија, Вучић се и даље налази у САД.

Маја Павловић штрајк наставља испред зграде Председништва све до испуњења девет захтева које је доставила Вучићу. У питању су исти захтеви које је имала и током другог штрајка глађу, а тичу се висине накнада које Канал 9, као и друге локалне телевизије, мора да плаћа држави, дискриминације ТВ Канал 9 у односу на друге медије у Новом Саду…

„Прошло је 8 сати, данас председник није примао грађане и 12. дан штрајка глађу тече. Убудуће остајем овде и чекам да ме прими, пошто је још 2016. године рекао да ће једном недељно примати грађане од 5 до 8 ујутру, па ћемо видети. Мени много значи што сваки дан стиже све више отворене подршке, то је дивно. Синдикат новинара је разумео и подржао моје захтеве, понудили су правну помоћ“, поручује Маја Павловић за Цензоловку.

СИНОС: Хитно умањити накнаде

Синдикат новинара Србије (СИНОС) огласио се јутрос поводом штрајка глађу власнице Канала 9 и пружио јој подршку у борби за испуњење захтеве. Како су навели, они подржавају њене захтеве и сматрају да надлежне институције у „најкраћем року треба да донесу одлуку о умањењу неразумних дажбина за Канал 9, које су несразмерно велике у односу на статус те новосадске телевизије“.

„Уколико се то питање хитно не реши на праведан начин, биће јасно да је реч о даљем притиску државе на локалне медије, о чему ће Синдикат обавестити Европску и Међународну федерацију новинара (ЕФЈ/ИФЈ) чији је пуноправни члан“, наводе у СИНОС-у.

Подршка Маји Павловић стиже и из Независног удружења новинара Србије. Председник НУНС-а Жељко Бодрожић каже за Цензоловку да је веома забринут за Мају Павловић и да му је тешко што она поново штрајкује глађу. Како каже, њене случај је „постао парадигма ове наше недођије“, и додаје да је очигледно да Маја Павловић више не види нормалан излаз из ситуације у којој се нашла њена телевизија и да је сада решила да иде до краја.

„У Србији је, изгледа, једино решење да ти Вучић нешто одобри и онда све може да се реши у року од пола сата, а ако идете регуларним путем, кроз институције, онда вам помоћи нема. Многе ствари се дешавају мимо закона, али ако се аномалије примећују у законима, онда се оне у нормалним државама исправљају. Морате да погледате у каквим условима раде медији и телевизије, чија је опрема скупа у свакој држави, и ту би министарство и друге институције морали да реагују и да покушају да ускладе прописе са оним што живот намеће. Ми имамо случај да су намети огромни а приходи мали, а уколико посао радите професионално и непристрасно, приходи су аутоматски још мањи и, нажалост, нема начина да испоштујете оно што држава намеће као обавезу“, указује Бодрожић за Цензоловку.

Он додаје да је Канал 9 пример тога да ствари морају да се мењају и да је потребно да се уважава економско стање у друштву како би се људима омогућило да раде свој посао. Такође, овај случај показује и да се закони примењују драконски онда када грађанин мора нешто да плати држави, али да је потпуно обрнута ситуација када државне институције морају нешто да плате људима – онда се на правду чека неколико година или се не дочека.

Бодрожић: Пропагандистички медији преко конкурса измирују обавезе

Бодрожић каже да у делу медијске сцене постоји сагласност са тим да се накнаде које се плаћају организацијама за заштиту ауторских права на неки начин морају регулисати, јер медији сада не могу да издрже те накнаде. Објашњава да представници Медијске коалиције (НУНС, НДНВ, АНЕМ, АОМ, Локал прес, АМ), као и Удружења новинара Србије, сматрају да би садашње накнаде које медији плаћају организацијама требало да се редефинишу.

„Проблем је што имамо велики број медија који су се претворили у пропагандне машине, добијају новац из јавног сектора, државног и локалног буџета, и њима је свеједно – те накнаде плате јер имају пара. Имамо проблем како да окупимо ту медијску сцену, зато што имамо оне којима је ем добро, ем једноставно неће да гурају прст у око властима. Много је медија, организација, асоцијација, који као да су постали део владајуће коалиције, преко комисија распоређују новац сами себи и аутоматски измирују обавезе. А онда имате медије који покушавају да раде посао професионално, преживљавају и на својој кожи осећају све оно што је ненормално у овом друштву, па, између осталог, и те тарифе које су заиста за садашње прилике превелике“, закључује председник НУНС-а.

Подсећамо да због тога што већ неколико година чека судске одлуке у споровима у којима Канал 9 оспорава накнаде које мора да плаћа, адвокати Маје Павловић сада припремају представку која ће бити прослеђена Европском суду за људска права у Стразбуру.

Више о томе које је захтеве Маја Павловић уручила председнику Србије можете да прочитате ОВДЕ.

У Србији је, изгледа, једино решење да ти Вучић нешто одобри и онда све може да се реши у року од пола сата, а ако идете регуларним путем, кроз институције, онда вам помоћи нема (Жељко Бодрожић)

Зоран Стрика    ЦензоловкаЦензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар