Почетна » И даље се чека реконструкција библиотеке у Драчићу крај Ваљева, грађани могу помоћи путем сајта донације.рс

И даље се чека реконструкција библиотеке у Драчићу крај Ваљева, грађани могу помоћи путем сајта донације.рс

од Други Пишу
0 коментар

Обнављање и јачање бунара, чишћење, кошење и нивелисање терена испред основне школе „Драгољуб Илић” биле су само неке активности којима се бавила неформална група “Идеја дистрикт” из Драчића крај Ваљева. Ова неформална група из Драчића тренутно сакупља новац преко сајта донације.рс ради прикупљања средстава у сврху обнове библиотеке, али и простора испред, који је, како кажу, планиран за културна дешавања у овом селу.

Како би уредили простор за младе, али и своје суграђане, из групе „Идеја дистрикт“ покренули су се и почели да уређују битне просторе у овом селу крај Ваљева. Сем око школе и библиотеке коју треба да реконструишу, код језера „Драчић“ успели су да засаде три украсне топлоле и 400 садница биљака како би оплеменили простор.

„Томе је претходила акција чишћења терена од разног отпада, кречење и кошење зараслог и запуштеног терена. У међувремену смо са планинарским друством Маглеш обишли терен и уцртали у мапу пешачких стаза деоницу кроз Драчић“, каже Наташа Зендиловски испред ове групе.

 

Парк крај овог језера опремљен је клупама како би грађани могли да уживају у погледу. Ове године, кажу, очекују чишћење језера и завршетак стазе, као и обележавање инфо таблама.

„Завод за заштиту природе Србије је уврстио у предлог заштите за ову годину језеро, као део ширег појаса пећина са подземним водама. Остварили смо сарадњу са Историјским архивом Ваљева и музејима града Ваљева ради уређења спомен собе у оквиру библиотеке која следеће године обелезава 130 година постојања“, додаје она.

Ова неформална група из Драчића тренутно сакупља новац преко сајта донације.рс ради прикупљања средстава у сврху обнове библиотеке, али и простора испред, који је, како кажу, планиран за културна дешавања у овом селу.

У сарадњи са Младим истраживачима засадили су платан испред библиотеке коју ће, надају се, ускоро реконструисати, али и осам платана са цвећем иза основне школе.

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар