Почетна » ЕУ признала ковид сертификате Србије

ЕУ признала ковид сертификате Србије

од admin
0 коментар

 

Европска комисија усвојила је, наиме, данас четири одлуке којима се потврђује да су ковид сертификати које издају Грузија, Молдавија, Нови Зеланд и Србија еквивалентни ковид сертификатима ЕУ, наводи се у одлуци.

Као резултат ове одлуке, четири земље биће повезане са ЕУ системом и њихови ковид сертификати ће бити прихватани под истим условима као и ЕУ ковид сертификати.

Истовремено, ове четири земље сложиле су се да прихвате ЕУ ковид сертификате за улазак држављана ЕУ на њихову територију, саопштено је после састанка.

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји рекао је уочи састанка шефова дипломатија земаља ЕУ да има добре вести које се тичу ковид сертификата.

„То значи да ће путовања бити много лакша за грађане ових земаља, али такође значи и да ће држављани европских земаља бити у могућности да путују“, рекао је Вархељи.

После Албаније и Северне Македоније, Србија ċе бити треċа земља Западног Балкана чије ће ковид потврде бити признате и на територији ЕУ, подсећа Радио Слободна Европа.

Овим потврдама путници могу доказати да су потпуно вакцинисани, да имају негативан ПЦР тест или потврду да су у протеклих 180 дана прележали ковид, односно да имају довољно антитела.

До сада свега 18 држава изван ЕУ имају стандардизоване ЦОВИД-19 потврде.

Шефови дипломатија земаља ЕУ расправљаће данас у Бриселу о Западном Балкану, пре свега о ситуацији у Босни и Херцеговини и односима Србије и Косова.

Како је раније саопштило словеначко председништво ЕУ, Западни Балкан једна је од тема у фокусу седнице Савета ЕУ за спољне послове којом ће председавати високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел.

 Н1/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар