Почетна » Испред РТС-а стигла „црна плућа – симбол загађења

Испред РТС-а стигла „црна плућа – симбол загађења

од admin
0 коментар

 

Представници иницијативе су испред РТС-а направили изложбу црних плућа из разних градова широм Србије, која симболично показују проблем загађења ваздуха у нашој земљи.

Марина Павлић из Иницијативе “Крени-промени” рекла је да су „црна плућа“ стигла из различитих крајева Србије, те да то сведочи о квалитету ваздуха који удишу грађани Србије.

„Те боје су настале због ваздуха само неколико недеља након што су постављене у овим градовима. На дневном нивоу 40 људи буде усмрћено због загађења, а о томе не говори јавни сервис који ми плаћамо. Од 20 градова, у 15 су ПМ честице далеко више од дозвољених. У неким градовима иду и три пута више од дозвољеног, што је случај са Новим Пазаром. Ми смо скупили 20.000 потписа како би се на РТС редовно извештавало око нивоа загађења и то у информативном програму”, рекла ја Павлић.

Она је подвукла да се у наредном периоду може да очекивати наставак протеста уколико се ови захтеви не испуне.

Активисткиња Кристина Урошевић рекла је да је иницијатива да се поставе памучна плућа одбијена у више градова, а да је Београд један од њих.

„Ова бела плућа која видите иза мене требало је да буду постављена у Београду, али имали смо више опструкција. Ми смо дозволе тражили од општине, па од Секретаријата за саобраћај. Један од разлога што су нам одбили предлог јесте зато што нема места за овакве перформансе, јер се у Београду одржава неколико манифестиција ове године на тим местима. То је њихово образложење“, подвукла је Урошевић.

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар