Почетна » Медведи у зоо вртовима нису се уплашили сенки: Да ли је зима готова? (ФОТО/ВИДЕО)

Медведи у зоо вртовима нису се уплашили сенки: Да ли је зима готова? (ФОТО/ВИДЕО)

од admin
0 коментар

 

Медведи су данас изашли из својих јазбина, а како су за Данас рекли из Бео зоо врта, нису се уплашили своје сенке.

“Данас се обележава Дан државности, а на Сретење и наши медведи традиционално привлаче пажњу. Они су данас изашли из својих скровишта и нису побегли од своје сенке. По народном веровању, то значи да се зими види крај”, навели су из Бео зоо врта.

Према народном веровању, када медвед угледа своју сенку и уплаши се, значи да ће зима трајати још шест недеља, а уколико се не уплаши своје сенке, значи да се ближи крај зиме и да нас очекује лепо време.

 

Ако је веровати народном “метеорологу”, зима се заиста ближи крају, будући да је мрки медвед по имену Медени, који борави у Зоолошком врту на Палићу, данас нестрпљиво чекао тренутак да напусти своју јазбину.

Не само да се није уплашио своје сенке, већ је похитао право у воду, на јутарњу купку, а потом се почастио и корицама хлеба које су биле само ужина пред обилни доручак.

Док га посматрамо како се разиграно креће по води, у Зоо врту на Палићу нам објашњавају зашто Медени ипак није поуздани “метеоролог”.

“Наш Медени када изађе из своје пећине, никада се не враћа у њу, јер му је много занимљивије напољу, где се купа, игра, посматра своју околину. Будући да ово није његово природно станиште и да нема проблем да пронађе храну током зиме, већ га свакодневно хранимо свежим воћем и поврћем, Медени нема класичну хибернацију, односно не пада у зимски сан, па га тако ни не можемо сматрати правим метеорологом”, каже за Данас Соња Мандић, в. д. директора Зоолошког врта на Палићу.

Медени је у Зоо врт на Палићу дошао када је имао само две године и то са територије Новог Пазара, где га је инспекција запленила као нелегално држану животињу.

Овде је, како додаје наша саговорница, пронашао своје утичиште и мир, а сваке године му се на тај дан прославља и рођендан.

“Када је дошао у Зоо врт, већ смо имали спремну воалијеру за њега, која је била изграђена као потпуно нова. Старији посетиоци се добро сећају времена када је у периоду отварања Зоо врта, педесетих година прошлог века, објекат медведа био доста мали, јер су вртови тада сматрани више за класичну изложбу животиња, па су животиње држане у врло малим просторима да би посетиоци могли да их виде у сваком тренутку. Временом су се стандарди променили, како европски, тако и наши, у корист добробити животиња, па тако данас имају много више простора по којем се слободно крећу, играју, одмарају и скривају”, истиче Соња Мандић.

Ј. П. / В. С.    Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар