Почетна » Називали их изметом, вређали, понижавали и тукли раднице: А сад их отпуштају

Називали их изметом, вређали, понижавали и тукли раднице: А сад их отпуштају

од admin
0 коментар

 Том приликом једна од радница, која је желела да остане анонимна, рекла да је малтретирање радника у тој фабрици редовна појава, да су људи блиски директору фабрике раднике често вређали, али и да је било „физичког насиља над неким радницима и радницама“.

Она је у разговору за портал „Машина“ прецизирала да су често називани „телетабисима“, „мутошама“ и „изметом“ и да је био барем један пример у којем је једна шефица применила физичку силу над неким од радника ове фирме. Радница је објаснила да се овај наводни инцидент десио током ноћне смене у тоалету, где је шефица истукла неименовану радницу и да је та шефица управо због тога самоиницијативно дала отказ.

Она је такође указала да се фирма „Вали“ потпуно незахвално понела према радницама и навела као пример топли оброк који је на месечном нивоу износио само 600 динара или око 30 динара дневно.

„Нико од нас нема писмену или усмену опомену за све ове године рада“, додала је ова радница и прецизирала:

„Нека се зна да су нам била ускраћена права, не само нама, већ и онима који су остали на својим радним местима. Мерили су време наших физиолошких потреба. Ћутале смо због наших породица и радиле за егзистенцију. Вишком су прогласили самохране мајке, удовице и жене које школују децу, а оставили оне од којих имају користи у приватном животу. Сада нас отпуштају са отпремнинама која је довољна за живот од два месеца“.

Друга радница и самохрана мајка двоје деце, Сузана Цвејић, рекла је да је последњих година била жртва мобинга једног од шефова и то посебно након што је имала спонтани побачај. Сузана је рекла да је њен шеф захтевао да преда и свој пасош да не би наводно злоупотребила боловање, али и да су јој људи из фирме често обилазили кућу не би ли проверили да ли је заиста на боловању.

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката „Слога“ је рекао да је овај процес прошао без било каквог социјалног програма, односно да тај програм није уважио било какве социјалне критеријуме које сваки послодавац мора да уважи.

„Нажалост, компанија Вали није имала уопште слуха за једну такву проблематику и они су оставили огроман број пре свега жена, на цедилу“.

Он је такође додао да одговорно тврди да ће овај програм сигурно пасти у воду и да ће ови радници сигурно бити враћени на посао.

Подсећања ради, у Лозничкој фабрици „Вали“ отпуштено је укупно 62 радница и радника, али процес смањивања броја радника није урађен транспарентно, односно критеријуми по којем су бирани радници је био сумњив а отпуштени радници и раднице изражавају сумњу да су управо они мета јер су користили право на боловање.

Марко Радоњић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар