Почетна » „Одлука о обавезном војном року у септембру или октобру“

„Одлука о обавезном војном року у септембру или октобру“

од admin
0 коментар

 

Стефановић је за телевизију Прва изјавио да, уколико таква одлука буде донета, то неће бити „служење војске као 1969. године са четком и крпом у руци“, већ да ће се млади људи обучавати „војничким вештинама“.

„Ја подржавам редовно служење војног рока, мислим да је добро за стварање личности и за обучавање младих људи војничким вештинама, али одлуку о томе неће донети Министарство одбране већ Скупштина Србије која је 2010. године и суспендовала, односно замрзла редовно служење“, рекао је Стефановић.

Поводом тога колико би обавезно служење војног рока трајало, Стефановић је рекао да је „оквир од три до девет месеци, а да су реални рокови четири или шест месеци“.

„Генералштаб је ближи да буде шест (месеци) да се неко обучи и бар два месеца проведе у јединицама“, рекао је Стефановић и додао да ће „онима који не желе да носе ватрено оружје бити то омогућено“, и да ће се бавити другим пословима у касарни.

Он је рекао да се процењује да би уводјење обавезног војног рока годишње коштало око осам милијарди динара, као и да држава „има средства“.

Стефановић је рекао да ће наставити са набавком наоружања и опреме за војску, пре свега за ПВО и ратно ваздухопловиство, као и да ће се интензивирати „улагање у копнену војску“ тако што ће се „пешадијске и специјалне јединице ставити у оклопне транспортере а не у камионе са церадом“.

Министар одбране је рекао да ће се војска опремати ослањањем на домаћу производњу али и да ће се наставити набавка оружја из Русије, као и да ће бити реализована уговорена набавка система „Мистрал“, и да ће бити набављено још тенкова.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × 3 =