Почетна » „У Влади Србије су нам рекли да немају новца за субвенције“: Протест пољопривредника у Србобрану

„У Влади Србије су нам рекли да немају новца за субвенције“: Протест пољопривредника у Србобрану

од admin
0 коментар

 

„Тражимо оно што нам припада по закону и што је уобичајено финансирање пољопривреде од стране државе. Став асоцијација пољопривредника из целе Србије је да треба да имамо дизел гориво без акцизе или да се она рефинансира, да треба да добијемо премију по хектару од 200 евра, као што је у окружењу и да треба да се забрани неконтролисани увоз меса и млека у праху, као и да се субвенције исплаћују у року од 45 до 60 дана“, каже Реља Курјачки, пољопривредник из Србобрана.

Он додаје да им је јуче у разговору у Влади са премијерком Аном Брнабић и министром Браниславом Недимовићем обећано да ће заостале премије и субвенције из прошле године бити исплаћене до 10. марта.

„Рекли су да немају решење за акцизу за гориво, као и да им треба дужи рок за исплату субвенција, те да је субвенција од 200 евра по хектару велика, те да у буџету нема новца за то“, каже овај угледни пољопривредник и додаје:

„Нису нам ништа обећали, чак нису показали ни вољу, ако остану на власти, да ће размотрити питање субвенција и наше захтеве“.

Он истиче да је ситуација у сточарству катастрофална, јер неке субвенције нису исплаћене већ годинама, цене меса и млека су ниске.

Каже да су пољопривредници у Србобрану ускраћени за субвенције за обраду државног земљишта, јер га у тој општини нема.

„Затварају се фарме свиња, а фарме крава свеле су се на два, три газдинства. Значи, немамо више производњу у сточарству“, каже Курјачки и подсећа да су цене ђубрива повећане три пута, а гориво је скупље за 20 до 30 одсто.

Људи не знају како да заснују нову производњу јер нема новца да се све то финансира. Смањује се коришћење минералних ђубрива и ратари прелазе на гајење култура које захтевају мању употребу ђубрива.

Потпредседник ССП Дејан Булатовић био је на протесту са пољопривредницима и оценио да им није ништа друго преостало до да изађу на улице.

„Просто не знају шта друго да ураде него да на овај начин усмере министарство и надлежне институције да им се помогне. Свима је јасно да пољопривредници књиже чист губитак. Томе се мора стати на крај“, казао је Булатовић.

Р. Б.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар