Почетна » Лекари тражили затварање, али нове мере неће бити донете

Лекари тражили затварање, али нове мере неће бити донете

од admin
0 коментар

 

Седница Кризног штаба завршена је у 15.20 сати, а медијима се убрзо обратила премијерка Ана Брнабић.

Она је истакла да се поверење у Кризни штаб мењало и одговорила новинарки Н1 телевизије којој је поручила да телевизија на којој ради никада није имала поверење у ово тело.

„Што се тиче поверења у Кризни штаб, ако бих слушала у Н1, онда никакво поверење није ни било. Имате људе који су имали поверење, па га нису имали након тога, а имате и обрнуту ситуацију. Није Кризни штаб направио вакцину, направио је фармацеутска компанија па мислим да то никакве везе нема. Људи верују или не верују у вакцину или ковид“, рекла је Брнабић.

Премијерка је коментарисала и увођење ковид пропусница и истакла да ће можда оне бити уведене у једном тренутку, али да то неће бити одмах.

„Ја знам шта ће да се деси уколико ово уведемо, пуно сам научила о нашем народу, нашим медијама. Ниједна земља то не може да исконтролише када се уведе, верујте ми“, рекла је премијерка.

„Епидемиолошка ситуација је нешто боља јуче и данас, иако су толико велике да то не изгледа тако. Прошле недеље у ово време смо имали најгори дан од 8.500 заражених, што говори да делује да бројеви стагнирају и падају. Оно што је позитивно је што се смањује разлика између хоспитализованих и отпуштених са лечења“, рекла је премијерка Брнабић и додала:

„Медицински део Кризног штаба тражио је као што сте знали да усвојимо много рестриктивне мере, а тренутне мере су маске у затвореним просторима и на отвореном где није могуће држати дистанцу. Овај део штаба захтевао је да најмање 10 дана имамо мере забране јавног окупљања изнад пет особа, скраћење радног времена до 17 сати за оне објекте који нису есенцијални“, истакла је Брнабић и подсетила да имамо 2,9 милона људи који су вакцинисани.

Након тога премијерка је изјавила да нове мере неће бити донете.

„Одлучили смо да наставимо овако како смо почели са овим мерама у апел да је потреба вакцинација, вакцинација и вакцинација. То је једини одржив модел, све друго је продужавање агоније. Верујем да ће се људи вакцинисати да ћемо постићи колективни имунитет“, подвукла је Брнабић.

Премијерка је рекла да смо дошли до 8.000 заражених јер се нисмо вакцинисали.

„Тако смо дошли до 50 преминулих дневно. Земље које имају око 80 одсто вакцинисаних немају маске, мере и имају стабилну ситуацију, наставила је и поручила да је медицински део штаба ту да саветује.

Седници Кризног штаба присуствовали су премијерка Ана Брнабић, заменик градоначелника Горан Весић, епидемиолози Предраг Кон, Бранислав Несторовић, вирусолог Тања Јовановић, Срђа Јанковић, доктор Зоран Бекић, Зоран Гојковић и бројни други чланови.

Дуго ишчекивана седница, која није одржана од 11. септембра, коначно је заказана за уторак, 5. октобра, а јавност се недељама питала шта ће Кризни штаб учинити јер су цифре из дана у дан све горе. Само у понедељак, у Србији је од последица коронавируса преминуло 50 особа, а евидентирано је 5.983 нова случаја заразе коронавирусом.

Александар Настевски  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар